Csökkent a háztartások hitelállománya

A háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 30,2, a kiigazítatlan adatok szerint pedig 43,6 milliárd forinttal csökkent februárban. A mérséklődés egyrészt a devizahitelek 45,4 milliárd forintos csökkenéséből, másrészt a forinthitelek 1,8 milliárd forintos növekedéséből ered - közölte kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.


A tranzakciós értékek tartalmazzák a forintosítás/elszámolás miatti tranzakciókat is - írja a jegybank.

2015 februárjában a szezonálisan igazított adatok szerint, csak a tranzakciókat figyelembe véve, a háztartások nettó hiteltörlesztők voltak, és betéteik állománya nőtt.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 44,3 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 80,9 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 28,2 milliárd forintos, míg a devizabetétek esetében 52,7 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya, csak a tranzakciókat figyelembe véve, szezonálisan igazítva 21,6 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 32,8 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya tranzakcióból eredően 38,7 milliárd forinttal nőtt, a devizahitelek állománya pedig 6,0 milliárd forinttal csökkent. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya – a tranzakciókból eredően – 0,6 milliárd forinttal nőtt.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 110,0 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 134,2 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 26,8 milliárd forintos betétkivonás, míg devizabetétek esetében 161,1 milliárd forintos nettó betételhelyezés volt.

A külföldi kötelezettségek állománya februárban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 16,4 százalékát tette ki.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: