A versenyszféra hozta a munkahelyeket

Tavaly december és idén február között 111 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest, és ezen belül 100 ezren a versenyszférában tudtak elhelyezkedni, vagyis a foglalkoztatás növekedésének motorja egyértelműen a versenyszféra, nem pedig a közfoglalkoztatás vagy a migráció volt - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken reggel az M1 aktuális csatornán a legfrissebb munkaerő-piaci adatokat kommentálva.


Az államtitkár kiemelte, hogy elsősorban a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban, a vendéglátásban és az építőiparban nőtt a foglalkoztatottak száma.

A foglalkoztatottak száma meghaladta a 4 millió 124 ezret a tavaly december és idén február közötti három hónap átlagában, és 111 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az egy évvel korábbihoz képest 24 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma a tavaly december és idén február közötti időszakban, és a munkanélküliség 7,7 százalékos szintje 0,7 százalékponttal volt alacsonyabb.

Czomba Sándor kifejtette, hogy 2010 augusztusa óta folyamatosan nő a foglalkoztatottak létszáma, 13 hónapja pedig tartósan, több mint 4 millióan dolgoznak Magyarországon. Az államtitkár szerint a gazdasági növekedéssel párhuzamosan folytatódnak a kedvező trendek a foglalkoztatásban, és továbbra is 4 millió felett marad a foglalkoztatotti létszám.

Szólt arról is, hogy a 15-24 éves korosztályból 274 ezren dolgoztak a tavaly december és idén február között, foglalkoztatási rátájuk 2,4 százalékponttal, 24,7 százalékra emelkedett. Utoljára 2006 negyedik negyedévében dolgoztak ennyien ebben a korosztályban - hívta fel a figyelmet. A fiatalok foglalkoztatásának bővülését Czomba Sándor szerint  számos kormányzati intézkedés segítette. Példaként említette az első munkahely garancia programot, a diákmunka programot, illetve a munkahelyvédelmi akció kedvezményeit.

A munkanélküliség átlagos időtartama 19,0 hónapról 17,8 hónapra csökkent, az államtitkár szerint ebben a közfoglalkoztatás segített. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGN) pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében ugyancsak hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatás növekedésében meghatározó szerepe van a kormány aktív foglalkoztatási programjainak, amelyek segítségével a versenyszféra adja a létszámemelkedés döntő hányadát.  A folyamatosan emelkedő reálbérek, a kimagasló mértékű fogyasztási adatok és a javuló GDP-kilátások pedig további foglalkoztatás-bővülést vetítenek előre - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: