Egerben tárgyalt a montenegrói gazdasági miniszterhelyettes

Faipari, borászati és a gyógyturizmus területén létrejött klaszterekről, valamint az uniós források felhasználásában szerzett tapasztalatokról tájékozódott Egerben a Nina Vujosevic gazdasági miniszterhelyettes vezette, kedd óta Magyarországon tartózkodó montenegrói delegáció - hangzott el a zárókonferenciát követő sajtótájékoztatón pénteken Egerben.


A kormányzati és önkormányzati képviselőkből álló küldöttséget vezető Nina Vujosevic hasznosnak nevezte az itt szerzett tapasztalatokat. Mint mondta, sikerült bővíteniük ismereteiket, és reményei szerint hasznosítani tudják majd Magyarországnak az uniós fejlesztési források felhasználása során szerzett tapasztalatait.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a két ország közötti közös pontokat ismertette, a hasonló adottságok és célok között kiemelve a turizmust, míg a nehézségek között a termelés hatékonyságának növelését és a munkaerő-elvándorlást.

Úgy vélte, az Eger és Montenegro között kialakult szoros kapcsolat mindkét fél számára hasznos lehet, különös tekintettel az idegenforgalom kínálta lehetőségekre.

Az államtitkár kitért arra, hogy a hamarosan induló Területi Operatív Programból (TOP) a megyei jogú városok és a megyei önkormányzatok - s rajtuk keresztül minden önkormányzat - forrásokhoz férhetnek hozzá fejlesztéseik megvalósításához. Az ennek alapjául szolgáló integrált fejlesztési programokat április 30-ig kell elkészíteni. Ezek jóváhagyását követően, várhatóan még ebben a félévben indulhat a TOP - mondta.

Kiemelte: a TOP esetében már a helyi szereplők mondják meg, milyen pályázati kiírásokat szeretnének, milyen fejlesztéseket akarnak megvalósítani.

Farkas Zoltán, a montenegrói delegációt vendégül látó Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) kuratóriumának elnöke az MTI-nek elmondta: a küldöttség kedden Budapesten, szakágazati minisztériumokban tárgyalt, szerdától pedig Egerben és környékén faipari, borászati és gyógyturizmusban érdekelt vállalkozásokkal, uniós forrásokból megvalósult beruházásokkal, illetve az alapítvány tevékenységével ismerkedtek meg a vendégek.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: