Fazekas Sándor Kazahsztánban egyeztetett

A Magyarország és Kazahsztán közötti mezőgazdasági együttműködés helyzetéről, a Kazahsztánba irányuló magyar agrárexport (gabona, vetőmag, élőállat, élelmiszer) növeléséről egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kazah kollégájával Almatiban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel.


Fazekas Sándor, aki a március 16-án megrendezett kazahsztáni Magyar Nemzeti Nap fővédnökeként érkezett Almatiba, a közlemény szerint kiemelkedően fontosnak és hasznosnak nevezte Aszilzsán Mamitbekov kazah mezőgazdasági miniszterrel folytatott kétoldalú tárgyalását. 

A "Magyar Nemzeti Nap" elsődleges célja a hungarikumok, prémium élelmiszeripari termékek népszerűsítése, a magyar turisztikai lehetőségek és gasztronómiai világ bemutatása a kazah politikai és gazdasági elit - kormánytagok, importőrök, disztribútorok - és a magyar cégek termékei iránt érdeklődő helyi üzletemberek, cégvezetők körében. 

Fazekas Sándor véleménye szerint fontos, hogy a két ország közötti együttműködésben előtérbe kerüljön a mezőgazdasági termékek feldolgozására irányuló magyar-kazah vegyesvállalatok létrehozása, illetve a magyar részvétel konkrét élelmiszeripari beruházásokban. Ehhez szerinte hasznos segítség lesz a 40 millió dolláros kazah-magyar befektetési alap. 

Tárgyaltak továbbá a kazah-magyar agrároktatási és agrárkutatási együttműködés bővítési lehetőségeiről is, és egyetértettek abban, hogy ezen a területen kedvezőek a kilátások. 

Magyarország célja a két ország közötti kereskedelmi forgalom növelése, ehhez jó alapot nyújthatnak a felvázolt együttműködési lehetőségek - közölte a szaktárca.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: