Finnországnak hatalmas államháztartási hiánya van

Finnország államháztartási hiánya meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát tavaly, így 1996 óta először a skandináv ország megsértette a vonatkozó maastrichti konvergenciakritériumot.


A finn statisztikai hivatal által kedden kiadott előzetes adatok szerint az államháztartási deficit a GDP 3,2 százalékára emelkedett az előző évi 2,5 százalékról. 

Az államadósság 121,1 milliárd euróra rúgott a tavalyi év végén, ami a GDP 59,3 százalékát teszi ki. Egy évvel korábban, 2013 végén ez az arány 55,8 százalék, 2008-ban pedig - mielőtt a pénzügyi világválság hatásai begyűrűztek, versenyképességi problémák alakultak ki és a szomszédos Oroszország gazdasága lassulni kezdett - mindössze 32,7 százalék volt.

A finn kormány arra számít, hogy idén az államháztartási deficitet le tudja szorítani 2,6 százalékra, az államadósság GDP-arányos hiánya viszont az ugyancsak a maastrichti szerződésben rögzített 60 százalékos határ fölé, 61,1 százalékra emelkedik.

A finn gazdaság tavaly már a harmadik egymást követő évben zsugorodott. A tavalyi 0,1 százalékos csökkenés után a kormány 0,9 százalékos gazdasági növekedést vár az idei évre.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: