70 milliárd lesz a cseh költségvetés hiánya

Jövőre 70 milliárd korona lesz a cseh költségvetés hiánya - ebben állapodott meg a cseh kormány szerdai éjjeli ülésén.


"Ez részleges kompromisszum minden koalíciós párt részéről. Jó hír, hogy jövőre is tartani kívánjuk a költségvetési hiány csökkenését" - jelentette ki a kormány ülése után Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök.

Az idei költségvetés tervezett hiánya százmilliárd korona, a tavalyi tervezett hiány 112 milliárd korona volt. Andrej Babis pénzügyminiszter szerint a valós tavalyi költségvetési hiány a gazdaság növekedése következtében mintegy 80 milliárd korona körül alakul. Az idén a várakozások szerint szintén 80 milliárd körül alakulhat a reális deficit. Az első negyedévben azonban gondok voltak az adó beszedésével, s az állam eddigi adójövedelme alacsonyabb a vártnál. Babis szerint az év végére minden rendbe jön.

A jövő évi költségvetés tervezetét a hatályos szabályok szerint szeptemberig kell a kormánynak a képviselőház elé terjesztenie. 

A kormánykoalíció egyebek között megállapodott abban, hogy jövőre három százalékkal emelkednek az állami apparátusban dolgozók bérei, és a korábbiaknál nagyobb összeggel támogatják a tudományos kutatást és fejlesztést. A béremelés mintegy ötmilliárd koronás tételt jelent a költségvetés számára.

A jövő évi költségvetési hiány megállapítására a cseh kormánynak a konvergenciaprogram megújítása miatt volt szüksége. A koalíciós pártok ugyanis megállapodtak abban, hogy a közkiadások GDP-arányos hiánya az idei 1,9 százalékról 2018-ra 0,6 százalékra csökkenjen. A tavalyi hiány 1,98 százalék volt. 

A konvergenciaprogram aktualizált változatát szintén az éjjeli ülésen szavazta meg a kabinet.

A kormány tervei szerint a cseh gazdasági növekedés az idén 2,7 százalékos, jövőre pedig 2,5 százalékos lesz.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: