Vasárnapi pihenőnap: Változtak a szabályok

Az új szabályok szerint tarthatnak nyitva az üzletek az ünnepi hétvégén - hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) csütörtöki közleményében.


Az OKSZ tájékoztatása szerint a március 15-én hatályba lépett új szabályok alapján tarthatnak nyitva a boltok az ünnepi hétvégén, a zárva tartás szabályai pedig azonosak május 1-jén, pénteken és május 3-án, vasárnap.

A törvény szerint a munkaszüneti nap és a vasárnap egyaránt zárva tartási időszaknak számít. Ez azt jelenti, hogy mind május 1-jén, mind május 3-án az üzletek kötelesek zárva tartani - áll a közleményben.

A kivételek egységesen érvényesek mind május 1-jére, mind május 3-ra. Ez azt jelenti, hogy a benzinkút, a gyógyszertár, a repülőtéri, buszpályaudvari, vasúti pályaudvari üzlet, a piac, a helyi termelői piac és a vásár mindkét napon nyitva tarthat, ha az üzemeltető, vagy a tulajdonos így dönt. 

Déli 12 óráig alkalmazott dolgozhat a virágboltban, újságboltban, a kizárólag pékárut, továbbá tejterméket árusító üzletben. A 200 négyzetméternél kisebb árusítóhely bármikor nyitva lehet az ünnepnapokon, ha a tulajdonos vagy a segítő családtag áll a pult mögött.

Az Országgyűlés ezen a héten döntött az üzletek nyitva tartásának módosításáról, így a jövőben hajnali fél ötkor nyithatnak majd az üzletek, de ez a rendelkezés még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, tehát nem lépett hatályba. A világörökségi területeken lévő üzletek mind május 1-jén, mind május 3-án kinyithatnak a jelenleg hatályos előírások szerint - tartalmazza a tájékoztatás.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: