8,1 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági árak

Februárban a növényi termékek árának 7,9, az élő állatok és állati termékek felvásárlási árának 8,5 százalékos csökkenése következtében 8,1 százalékkal alacsonyabbak voltak a mezőgazdasági termelői árak, mint egy évvel korábban - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A termelői árak csökkenése 2013 júliusa óta megszakítás nélkül tart, bő egy évig a gabonafélék árcsökkenése okozta, de tavaly augusztus óta az állati termékek termelői ára is folyamatosan csökken.

Februárban a gabonafélék 10,7 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy évvel korábban, a zöldségfélék ára 13,6 százalékkal emelkedett. A burgonya ára 36,7, a gyümölcsféléké 20,9 százalékkal csökkent.

Az élő állatok termelői árszintje 6,1 százalékkal lett alacsonyabb. A vágósertés termelői ára 9,5 százalékkal esett vissza, de az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőtt. A vágóbaromfi ára 4,3 százalékkal mérséklődött.

Az állati termékek közül a tojás ára 10 százalékkal nőtt, miközben a tejé 19 százalékkal csökkent.

Idén január-februárban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 7,4 százalékkal csökkentek. A növényi termékek ára 7,3, az élő állatok és állati termékeké 7,5 százalékkal esett vissza az év első két hónapjában.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: