Megjelent a mezőgazdasági kistermelői támogatásról szóló rendelet

Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete a mezőgazdasági kistermelői támogatásról; ennek alapján  a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerébe csak egyszer, 2015-ben lehet belépni - tette közzé a Földművelésügyi Minisztérium (FM).


A szaktárca felhívja a figyelmet, hogy így az idén  megállapított támogatási összeg jár évente a termelőnek 2020-ig, amennyiben a gazdálkodó megtartja a - 2015-ös - belépéskori földterületét, és ebben az egyszerűsített rendszerben kíván maradni.

Az a mezőgazdasági termelő jogosult támogatásra, aki vagy amely: legalább egy hektár földterülettel jogszerű földhasználóként rendelkezik (ha a támogatható terület több mezőgazdasági parcellából áll, az egyes mezőgazdasági parcellák támogatható területének el kell érnie a 0,25 hektárt), és mezőgazdasági tevékenységet folytat.

A támogatás egyösszegű, amelynek gazdálkodónkénti éves mértéke minimum 500, maximum 1250 euró (minimum 150 ezer, maximum 375 ezer forint - folyó áron számolva).

A belépés megkönnyítésére a termelők számára rendelkezésre áll majd egy olyan kalkulátor, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerbe történő belépésre nyitva álló időig minden termelő eldönthesse, hogy számára kedvező-e a jogcím vagy sem. A kalkulátor a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (NAK) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) honlapján lesz elérhető.

A támogatás igénybevételének feltétele az egységes kérelem benyújtása, valamint az, hogy a támogatási rendszerben való részvételi szándékát az egységes kérelem benyújtására szolgáló elektronikus felületen jelezze a gazdálkodó legkésőbb 2015. augusztus 15-ig - olvasható az FM tájékoztatójában.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: