Az OTP növelné hitelkihelyezéseit

Az OTP Bank egyszerűsített és gyorsított ügyintézéssel kívánja növelni hitelkihelyezéseit a kis- és középvállalkozások (kkv-k) körében - mondta Wolf László, az  OTP Bank vezérigazgató-helyettese a hitelintézet szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.


Úgy vélte, jelentős növekedés előtt áll idén a kkv-szektor, részben az uniós programok finanszírozása, részben a növekedési hitelprogram (nhp) miatt.

Csonka Tibor ügyvezető igazgató kiemelte: a bank most induló, OTP Business 250 Hitelprogramja keretében 10-15 milliárd forint kkv-hitel kihelyezését tervezik az idén. Ebből 10 millió és 250 millió forint közötti forrást lehet majd igényelni folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitelhez, egyszerűsített hitelfeltételekkel, gyors hitelbírálattal, és megfelelő üzleti háttér mellett 100 millió forintig akár fedezet nélkül is. 

Csonka Tibor arról is szólt, hogy a korábbi tapasztalatok azt mutatják, a vállalkozások számára a megfelelő biztosíték előteremtése is gyakran problémát jelent. Így az OTP Business 250 Hitelprogramban forrást igénylő vállalkozások a gyorsított eljárás mellett maximum 100 millió forintig jogi biztosíték nélkül is folyószámlahitelhez juthatnak. Beruházási és forgóeszköz finanszírozásnál pedig meghatározott feltételek esetén lehetőség van arra, hogy a finanszírozott eszközök fedezetbe vonásán túl további biztosítékot ne kössön ki a bank.

Csonka Tibor elmondta: tavaly a teljes vállalati szektor kiszolgálása egy divízióba került az OTP Bankon belül, és megnőtt a kis- és középvállalkozások jelentősége. 

Wolf László a magyar makrogazdasági pályáról kifejtette: idén valamelyest csökkenhet a gazdasági növekedés az OTP Bank várakozásai szerint, de még mindig 2 százalék felett lesz. 

Wolf László kiemelte: a kamatok nagyon kedvezően alakulnak a hitelezés szempontjából, és tovább csökkenhetnek. Az infláció nőhet, az euró árfolyama viszont stabilan 300 forint körül alakulhat, az államadósság GDP-hez mért aránya csökken, a folyó fizetési mérleg többlete jelentős marad.

Elmondta: 2013 vége óta enyhe növekedés figyelhető meg a hitelpiacon, de a hitelállomány GDP-hez viszonyított aránya napjainkban is a régió átlaga alatt van. 

A vezérigazgató-helyettes kiemelte: a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp) a csökkenést megállította a vállalati hitelezés területén, az nhp keretében 1360 milliárd forintnyi új hitel folyósítottak eddig. Az OTP Bank piaci részesedése jelenleg az nhp-ban megközelíti a 13 százalékot, a bank a teljes vállalkozói hitelpiacon is nagyjából ekkora piaci hányaddal rendelkezik - mondta Wolf László.
 

Az nhp második szakaszában az OTP-nél jelentősebb a forgóeszközök és az uniós hitelek iránti érdeklődés, mint más nagybankoknál, és kisebb a beruházási hitelek aránya. Az OTP az uniós források társfinanszírozására készül az OTP Business 250  hitelprogramban - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: