Kissé nőtt Kína adósságállománya

Szerény mértékben nőtt 2014-ben Kína külső adósságállománya, amely minden szempontból keretek között tartható és szabályozható - idézte szerdán a kínai devizafelügyelet fő szervét, a SAFE-t az állami Hszinhua hírügynökség.


A szabályozó szerv most közzétett statisztikái szerint a világ második legnagyobb gazdaságának külföld felé törlesztendő adósságállománya a tavalyi év végén 895,5 milliárd dollárt tett ki, ami 2,5 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értéknél. A rövid lejáratú hitelek értéke 621,1 milliárd dollár, a közép- és hosszútávú hiteleké 274,4 milliárd dollár, előbbi 0,4, utóbbi 7,5 százalékkal nőtt egy év alatt. Az adatok azonban nem tartalmazzák a kelet-ázsiai ország különleges igazgatású területe, Hongkong, Makaó, valamint Tajvan követeléseit Kínával szemben. 

A statisztikákból az is kiderül, hogy Kína 80 százalékban amerikai dollárban van eladósodva, míg a teljes állomány 6 százaléka van euróban, 4 százaléka pedig japán jenben. 

A SAFE az adatok nyilvánosságra hozatalát követően közleményben tudatta: a kínai külső adósságállomány teljes mértékben kezelhető mind a GDP-hez, mind a devizatartalékokhoz viszonyított arányát tekintve, mind pedig az ország törlesztési képességét illetően. A központi bank korábbi jelentése szerint az ország devizatartalékai 3,84 ezer milliárd dollárt tettek ki tavaly év végén.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: