Ennyit érnek a tóparti ingatlanok

A legnagyobb magyarországi tavak partján lévő lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 210-290 ezer forint között alakul - derül ki az ingatlan.com összeállításából, amely szerint a Balaton északi partján a legmagasabbak az árak, Tihanyban például 600 ezer forint közelében mozognak.


A magyarországi tavak partján lévő lakóházak és nyaralók átlagos négyzetméterára megközelíti a drágább megyeszékhelyeken megszokott árakat - derül ki az ingatlan.com körképéből, amely a Balaton északi és déli partján, valamint a Velencei-tó partján lévő ingatlanok átlagos hirdetési árait vetette össze a nyaralószezon indulása előtt.

Az összeállítás szerint a Balaton északi partján az átlagos négyzetméterár 285 ezer forint. Az északi parti települések közül Balatonalmádiban 273 ezer forint az átlagár, a Balaton-átúszásról ismert Révfülöpön pedig 275 ezer forint. Csopakon magasabb az árfekvés, a településen 333 ezer forint/négyzetméter áron kínálják az ingatlanokat, Balatonfüred pedig még drágább, itt 354 ezer forintos az átlagár.

A Balaton északi partján messze Tihanyban kérik a legtöbbet: a településen átlagosan 565 ezer forintért hirdetik az ingatlanok négyzetméterét.

A déli parton az északinál valamivel olcsóbban lehet nyaralóhoz, házhoz jutni: a hirdetési átlagár 260 ezer forint.

A Révfülöppel szemben lévő Balatonlellén 195 ezer forintos átlagáron hirdetik az ingatlanokat, Siófokon azonban már 260 ezer forintot kérnek, a Tihannyal szemközti Szántódon pedig 330 ezer forint körüli az árszint.

A Balaton két partján jellemző átlagárnál jóval olcsóbban hirdetik a Velencei-tó partján lévő házakat, nyaralókat: az átlagos hirdetési négyzetméterár 213 ezer forint. A települések közül Velence az egyik legdrágább, ott 222 ezer forint az átlag, Gárdonyban 215 ezer forint, míg Kápolnásnyéken 177 ezer forint.

Balogh László az ingatlan.com szakértője a közleményben kiemelte, hogy a Balaton-parti ingatlanok átlagára országos szinten magasnak mondható, ha a fővárosi és megyeszékhelyeken lévő 40-79 négyzetméteres lakások hirdetési átlagárával hasonlítjuk össze. "A 285 ezer forintos északi parti átlagárnál csak a budapesti 345-351 ezer forintos, és a győri 305-307 ezer forintos kínálati ár magasabb" - tette hozzá a szakember.

Az ingatlan.com szerint a frekventáltabb településeken lévő nyaralók, házak esetében akár árverseny is kialakulhat a vevők között, tehát a hirdetési ár feletti is elkelhetnek az ingatlanok. Ugyanakkor a kevésbé felkapott településeken, nem mindig lehet vevőt találni, még az eredetileg elképzelt hirdetési ár alatt sem. A tópartok ingatlanpiacának fejlődéséhez, ezen keresztül az adásvételek számának növekedéséhez új építkezésekre, az ingatlanállomány cserélődésére is szükség van.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: