Erős és sikeres családi vállalkozások kellenek

A sikeres Magyarországhoz erős és sikeres családi vállalkozások kellenek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Lajosmizsén.


A családi vállalkozásokat sokszor olyan belső erő hatja át és hajtja előre, amely gyakran már hiányzik, szinte kiveszett a hivatásos menedzserek által vezetett nagy cégekből - mondta a kormányfő a helyi Mizsetáp Kft. zöldmezős beruházással, 1,5 milliárd forintból felépített, Közép-Európa legkorszerűbb, étkezési tojást előállító üzemének átadásán.

Ez a vállalkozás családi, agrár és magyar, tehát külön-külön is elegendő ok lett volna, de a három együtt szinte kötelezővé tette, hogy a kormány itt legyen és elismerését fejezze ki - fűzte hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kitért a Kollár Csabának, a Mizsetáp Kft. ügyvezető igazgatójának beszédére, amelyben a tulajdonos beszámolt arról, hogy családi vállalkozását korábban a csőd szélére sodorta egy cég, de talpra tudtak állni.

Orbán Viktor szavai szerint komoly erőről tett tanúbizonyságot a családi vállalkozás, amikor "az itt most meg nem említett nevű cég", a csőd szélére sodorta. (Az MTI ágazati szereplőktől úgy tudja, hogy a Mizsetáp a Hajdú-Bét egyik beszállítója volt.)

A miniszterelnök úgy vélte, ilyenkor egy multinacionális cég áttelepíti az üzemeit, elküldi a dolgozóit, majd ezt követően még az országba sem teszi be a lábát. A Mizsetáp Kft. a veszteségei ellenére sem volt hajlandó továbbdönteni, "a bizonyos cégnek a gazemberségei által elindított dominósort", hanem kifizette minden egyes beszállítóját és alvállalkozóját - mondta a kormányfő, aki szerint ez a történet, "nemcsak cselekményében, de a szereposztás tekintetében is átfedést mutat Magyarország legutóbbi tíz esztendejével".

Emlékeztetett arra, hogy 2010 után az országot ugyanígy vissza kellett rántani a csőd széléről, gátak közé kellett szorítani az adósságot és meg kellett védeni az emberek munkahelyeit. "Közös erővel visszatereltük az országot abba a kerékvágásba, ahol nem a pénzügyi zsonglőrködésnek, hanem a valódi munkának van becsülete" - szögezte le.

Orbán Viktor a családi gazdaságot olyan vállalkozásnak nevezte, amely "megmutatja kicsiben, hogy milyen országot szeretnénk nagyban a jövőben", olyat, ahol a gazdaságot a kis és közepes, zömében családi vállalkozások jelentik. Úgy vélte, a magyar mezőgazdaság akkor lehet sikeres, ha a magyar földek többsége családi vállalkozások kezében van.

Emlékeztetett arra, hogy az ország csak akkor ment előre, amikor a mezőgazdaság is sikeres volt és nincs ez másként ma sem.

Az elmúlt években sikeres volt a mezőgazdaság, bővült a foglalkoztatás, 2014-ben közel 190 ezer ember dolgozott az agráriumban, ötezerrel több mint egy évvel korábban - ismertette a kormányfő, hozzátéve, hogy 2010 és 2014 között a mezőgazdasági foglalkoztatás közel 10 százalékkal nőtt.

Megjegyezte, hogy a mezőgazdaság teljesítménye nélkül nem tudta volna elérni az ország tavaly a 3,6 százalékos növekedést.

Komoly problémának nevezte azt, amikor más államokban megjelenő felesleget nyomott áron akarják eladni Magyarországon, lenyomva az árakat és a minőséget, kiszorítva a magyar termékeket.

A miniszterelnök elmondta: tudomása van arról, hogy a baromfiágazatban dolgozók szeretnék, ha a sertéshúshoz hasonlóan a baromfihús áfáját is csökkentenék.

"Kérésük jogos, méltányolandó és ésszerű, azonban tudni kell, hogy minden ilyen csökkentés ugrás a sötétbe" - fogalmazott, hozzátéve: ha a mostani "tesztüzem", a sertéshús áfacsökkentése beválik, akkor komolyan fontolóra veszik a baromfitermékek és a baromfihús áfájának csökkentését is.

Kollár Csaba, a Mizsetáp Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy zöldmezős beruházással alakították ki az étkezési tojást előállító új üzemet, amely az országban termelt tojás 2 százalékát állítja elő. Az 1995-ben alapított cég jelenleg 59 alkalmazottat foglalkoztat, a termelés három hónapos felfutása után azonban 65-re emelkedik az alkalmazottak száma. A cég saját tőkéje meghaladja az 1 milliárd forintot,  2014-es mérlegfőösszege 2,8 milliárd forint volt.

Salacz László (Fidesz-KDNP), a választókerület országgyűlési képviselője Bács-Kiskun megyét az ország legdinamikusabban fejlődő régiójának nevezte. Úgy vélte, a 2010-2020 közötti időszak legfontosabb kérdése az, hogy meg tud-e erősödni a kkv szektor.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: