Megduplázta felhasználását a Dorogi Erőmű

Százmillió forintot meghaladó összegű kazánfejlesztést hajtott végre a Dorogi Erőmű Kft., ezzel megduplázódott a felhasznált biomassza aránya és nőtt az erőmű hatásfoka - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.


Vollár Attila ügyvezető tájékoztatása szerint korábban meglévő nyolc befúvó berendezés mellé további nyolc, hasonló szerkezetet telepítettek, illetve a távozó füstgáz hőenergia-tartalmát hasznosították egy léghevítő rendszer felszerelésével.

A Veolia Energia Magyarország dorogi leányvállalata biomasszaként kizárólag ledarált napraforgószárat hasznosít, a szén mellett eltüzelt fűtőanyag közel fele már megújuló energiaforrásból származik. A hatásfok javulásával kevesebb tüzelőanyagra van szükség, így az erőmű környezetterhelése tovább mérsékelhető.

A Dorogi Erőmű Kft. Dorogon és Esztergomban mintegy 3500 lakás, valamint közel kéttucat ipari és közületi ügyfél távfűtését biztosítja, illetve az ipari fogyasztók részére gőzt szállít. Az erőmű hőteljesítménye 150 megawatt, a kiadott villanyáram 14,2 megawatt.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. a magyar energetikai piac meghatározó szereplője. A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával.

A magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 11 városban 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, miközben országszerte további 55 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termelnek hőenergiát.

A vállalatcsoport jelenleg közel 600 főt foglalkoztat, konszolidált árbevétele 2012-ben 37,5 milliárd, 2013-ban pedig 38 milliárd forint volt.

A cégcsoport éves hőenergia-termelése meghaladja a 4400 terajoule-t, és évente több mint 500 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy mára 42 gázmotorból álló, összesen 65 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltet.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: