Továbbra is nulla a brit fogyasztói árindex

Az előző hónaphoz hasonlóan márciusban is zéró éves inflációt mértek Nagy-Britanniában.


A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi bejelentése szerint a fogyasztói árindex a múlt hónapban nem változott a tavaly márciusihoz képest. Az ONS megfogalmazása szerint az a fogyasztói áru- és szolgáltatáskosár, amely tavaly márciusban 100 fontba került, most is 100 fontba kerül.

Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - februárban is zéró volt a tizenkét havi infláció, először azóta, hogy az ONS 1988-ban elkezdte az éves összevetésű fogyasztói árindexek havi közlését.

Januárban 0,3 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában, és már az is mélységi rekord volt.

Elemzők márciusra negatív tizenkét havi brit inflációt sem tartottak kizártnak, de az ONS keddi kimutatása szerint valamelyes felhajtóerőt gyakorolt az árindexre az üzemanyagok drágulása, emellett az élelmiszerek árcsökkenésének üteme is mérséklődött.

Technikai értelemben mindazonáltal - ha minimális mértékben is - már negatív a brit infláció, mivel a második tizedesig számolt éves fogyasztói árindex mínusz 0,01 százalék volt márciusban.

Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics főközgazdásza a márciusi inflációs adatok keddi ismertetése utáni gyorselemzésében azt jósolta, hogy az éves brit infláció az év hátralévő részében is zéró környékén mozog majd. Az elemző szerint azonban lehetséges, hogy a brit gazdaság elkerüli a deflációt, mivel az olajárak elmozdultak a mélypontról, és a lakossági földgázárak csökkenése is már teljese egészében megjelent az árindexben.

A Bank of England - a brit jegybank - számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék. Ha ettől a céltól a tizenkét havi infláció bármelyik irányban 1 százalékpontnál nagyobb mértékben eltér, a brit jegybanktörvény alapján a Bank of England kormányzója nyílt levélben köteles magyarázatot adni a brit pénzügyminiszternek az okokról.

Mark Carney, a Bank of England tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója kinevezése óta negyedszer lesz kénytelen megírni ezt a levelet George Osborne pénzügyminiszternek, a tizenkét havi brit fogyasztói árindex ugyanis december óta folyamatosan több mint 1 százalékponttal a 2 százalékos cél alatt jár.

A Bank of England 2009 márciusa óta 0,50 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát.

Az inflációs ütemhez hasonlóan ez is abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A brit monetáris politikára jelenleg gyökeresen ellentétes irányú folyamatok hatnak, a zéró inflációt ugyanis robusztus gazdasági növekedés és a munkanélküliség ütemes csökkenése kíséri.

A brit statisztikai hivatal minap ismertetett második becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) a tavalyi év egészében átlagosan 2,8 százalékkal emelkedett. Ez 0,2 százalékponttal javított adat a februárban kiadott első becsléshez képest.

Az egy évvel korábbihoz hasonlítva a tavalyi negyedik negyedévben mért növekedés 3 százalékos volt, 0,3 százalékponttal jobb a korábban becsültnél.
A statisztikai hivatal hangsúlyozta, hogy a brit gazdasági növekedés a 2006-ban mért 3 százalékos éves ütem óta tavaly volt a leglendületesebb.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: