A Fitch tartja magyar osztályzatát

Londoni pénzügyi elemzők szerint a héten várhatóan még nem módosítja Magyarországra érvényes adósosztályzatát a Fitch Ratings, de a besorolás kilátását javíthatja.


A Fitch május 22-ére, péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat elbírálását.

A nemzetközi hitelminősítő “BB plusz” hosszú távú államadós-osztályzatot tart érvényben Magyarországra.

Ez azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s hosszú futamú magyar szuverén minősítésével, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású “BBB” sáv alsó szélétől.

A besorolások kilátása mindhárom cégnél stabil.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térségre hétfőn összeállított heti előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy a Fitch a pénteki felülvizsgálaton még nem változtat a magyar adósosztályzaton.

A ház szerint azonban annak megvan az esélye, hogy a Fitch Ratings az osztályzat kilátását a jelenlegi stabilról felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitívra javítja.

Az utóbbi időben mindazonáltal volt már példa arra, hogy a magyar szuverén hitelbesorolás előzetes pozitív kilátás nélkül javult.

A Standard & Poor’s március végén minősítette fel Magyarországot, egy fokozattal “BB plusz”-ra javítva a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását, úgy, hogy előtte nem módosította pozitívra az addigi – és azóta is érvényes – stabil kilátást.

Az S&P márciusi eljárása azonban viszonylag ritka a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, gyakoribb ugyanis, hogy a hitelminősítők először a kilátást módosítják, és később változtatják az osztályzatot.

A Standard & Poor’s lépése egyedinek tekinthető abban az összefüggésben is, hogy Magyarországra a márciusi felminősítés előtt ez a hitelminősítő tartotta érvényben a leggyengébb besorolást: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig “BB” volt, két fokozattal gyengébb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody’s és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Standard & Poor’s osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

A JP Morgan mellett ugyanakkor más nagy londoni házak is valószínűsítik, hogy a közeljövőben további kedvező hitelminősítői intézkedések történnek Magyarországgal kapcsolatban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó piacokról összeállított helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit.

A ház elemzői úgy vélekedtek, hogy a Standard & Poor’s által nemrégiben végrehajtott osztályzatjavítást további pozitív hitelminősítői lépések követik, valószínűleg már az idei év végén, vagy jövőre.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a hitelminősítők egy-egy európai uniós államadósra évi két-három felülvizsgálati időpontot tűznek ki.

A Fitch Ratings pénteki felülvizsgálata után ismét a Moody’s következik, amelynek idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 10-én szerepel.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: