Az oroszok öt Paksot építhetnének

A szakértők nem tartják valószínűnek, hogy elesik a 2018-as orosz foci-vb a FIFA korrupciós botrányában, ugyanis az előkészületek előrehaladott állapotban vannak. Moszkva ismét csillagászati összeget költ a kirakat rendezvényre. Közben az USA-ban korrupciós vizsgálat indult a labdarúgás egyik nagy szponzora, vélhetően a Nike ellen.


Az orosz vezetés a tőle nem igazán idegen dühödt reakcióval fogadta, hogy a FIFA vezetői ellen indult vizsgálat miatt elvehetik Oroszországtól a 2018-as világbajnokság megrendezésének jogát - írta a CNBC, amely arra volt kíváncsi, mennyit veszthet Moszkva, ha ez megtörténik. A 2018-as és a 2022-es (katari) vb ügyét a svájci hatóságok vizsgálják, ám a Kreml az USA-ra dörgött rá azzal a közleménnyel, amely szerint az Egyesült Államoknak tartózkodnia kellene attól, hogy nemzetközi szinten próbál érvényt szerezni törvényeinek.

Vlagyimir Putyin államfő csütörtökön a Reuters tudósítása szerint csatlakozott a hidegháborús ellenfél szapulásához, azt mondta, hogy az amerikai vizsgálat a legújabb kísérlet arra, hogy megakadályozzák Sepp Blatter elnök újraválasztását a FIFA élére, továbbá, hogy megfosszák országát a következő világbajnokság megrendezésének lehetőségétől.

Csak nem a Nike?

Az USA igazságügyi minisztériuma 161 oldalas dokumentumot tett közzé, amely szerint egy egyesült államokbeli székhellyel rendelkező sportruházati vállalat 1996-ban megvesztegetéssel szerzett jogot arra, hogy támogatási szerződést köthessen a brazil labdarúgó-válogatottal. A támogatás tíz évre 160 millió dollár volt, ami mellett kifizettek a Traffic Group nevű sportmarketing cégnek további 40 milliót. Az utóbbi vezetője elismerte, hogy megvesztegetett FIFA-tisztviselőket.

A szöveg nem említi név szerint a céget, de a Nike honlapján szerepel az az információ, hogy abban az évben licencmegállapodást kötöttek a brazil csapattal. A cég évi 27,8 milliárd dolláros árbevételéből 4,7 milliárdot költ sportolók támogatására. A Nike - akárcsak a FIFA főszponzorai, köztök a Hyundai, a Coca-Cola és az Adidas - elítéli a csúszópénzek zsebbe dugdosását az üzleti világban. Elemzők szerint ugyanakkor nem fogják elkapkodni a döntéseket: figyelik, hogy hoz és visz nekik a botrány, s ennek tükrében döntik el, hogy kitartanak-e a focivilág csúcsszervezete mellett.

Egyelőre teljes homály fedi, hogy mit tudnak az oroszok az amerikai és a svájci hatóságok eljárásáról. Alekszej Cigankov, az orosz sportminisztérium nemzetközi osztályának helyettes vezetője azt mondta a CNBC-nek, hogy semmilyen részlettel sincsenek tisztában. Vitalij Mutko sportminiszter Zürichben kijelentette, hogy a korábbi terveknek megfelelően folytatják a vb előkészületeit.

Alekszej Szorokin, a Russia 2018 rendezőbizottságának elnöke nem tart attól, hogy a bűnügyi eljárás eléri Oroszországot. Egyébként a FIFA belső vizsgálatban Oroszország képviselői is részt vettek. Walter De Gregorio, a FIFA kommunikációs igazgatója úgy vélte, hogy nem kerül újra a szervezet elé a 2018-as és a 2022-es világbajnokság ügye, de elismerte, hogy ez a helyzet változhat.

A rendezés jogának elvesztését nem csupán Szorokin tartja elképzelhetetlennek, hanem az oroszok többsége sem. A 2014-es szocsi téli olimpiához hasonlóan ezt is óriási imázsjavító lehetőségnek tekintik, ami rá is férne az országra, amely az olimpia óta például lenyúlt egy jókora darabot (a Krím félszigetet) egy másik ország területéből.

Hoz vagy visz

Emellett persze sokat várnak a rendezvényhez köthető beruházások gazdaságélénkítő hatásától is. Ezen a téren azonban nagy csalódások érhetik az oroszokat - sokba fájhat a vb, miközben a legutóbbi, riói rendezvény tapasztalatok alapján nem pörgeti fel az idegenforgalmat.

Kezdődik minden azzal, ami minden nagy projekt első számú szabálya: a tervezett költségek köszönőviszonyban sincsenek a valódi kiadásokkal. Amikor 2010-ben elnyerték a rendezés jogát Putyin - aki akkor éppen miniszterelnöke volt országának - tízmilliárd dollárra becsülte a vb-rendezés költségét. (Paks II.-re euróban ugyanennyi hitelt kínált a magyar kormánynak Moszkva - a szerk.)

Csillagászati összegek

Az elemzők azonban nem igazán értenek egyet ezzel. Egyesek szerint 50 milliárd dollárig is elszaladhatnak a költségek, míg a kevésbé pesszimisták úgy vélik, hogy a valahol 30 milliárdnál megállhat a végszámla. Az orosz kormány a napokban megjelent becslésében - a rubel árfolyamának nagy hullámzására és az ország gazdaságának nehéz helyzetére hivatkozva - meglehetősen tág határok közé, 3,6-660,5 millió rubel közé (71 millió-13,2 milliárd dollár) tette a várható kiadásokat. Bejelentettek néhány megtakarítást, például nem javítják a létesítmények áramellátást.

Steve McCabe, a Birminghami Egyetem Business Schooljának sportközgazdasággal foglalkozó professzora - aki azok közé tartozik, akik szerint a hivatalos költségbecslések túl optimisták -, nem számít arra, hogy elveszik a vb-t az oroszoktól. Az infrastrukturális beruházások túlságosan előrehaladottak, továbbá a felháborodás olyan nagy lenne, hogy a FIFA nem szavaz újra a kérdésről. Ha mégis így történne, akkor újra Oroszországnak ítélik a rendezvényt.

Megjárják a katari bankok

Rontotta a katari bankok kilátásaival kapcsolatos véleményét a Citi bank, miután úgy látja, hogy a sivatagi ország jó eséllyel elvesztheti a 2022-es foci-vb rendezési jogát a FIFA-botrány miatt. Még Sepp Blatter is azt mondta nemrégiben, hogy hiba volt Katarnak adni vb-t, de már nem lehet visszacsinálni.

A törpeország vezetése nem sajnálja a pénzt: 200 milliárd dollárt szánnak az eseményhez köthető infrastrukturális fejlesztésekre, ami a magyar GDP másfélszerese. A vb-vel kapcsolatos bizonytalanság tovább rontja az katari bankok amúgy sem túl pozitív megítélését - véli Josh Levin, a Citi elemzője. Ezért eladásra ajánlják az ország legnagyobb pénzintézete, a Qatar National Bank részvényeit. Levin szerint rendezés ingadozása miatt tovább lassul a bankok amúgy is lanyhuló növekedése. Az utóbbi mögött az áll, hogy a befektetők nem tudják megsaccolni, milyen hatással lesz a pénzügyi szektorra a tartósan alacsony olajár.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: