Mindenkit kifizethetnek a kórházak

Minden magyarországi, az OEP-pel szerződött kórház március 31-én fennálló, lejárt adósságállományát, azaz 59,2 milliárd forintot vállat át és fizetett ki az állam. Ma 99 állami fenntartású intézmény, holnap a Honvédkórház, az egyházi fenntartású kórházak pedig jövő héten kapják meg a tartozások kifizetésére szolgáló összeget - jelentette be Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.


Elegendő lett a kórházi adósságok konszolidálására elkülönített 60 milliárd forintos központi forrás, az intézményeknek egy hónapja van rá, hogy a kisebb, 500 millió forint alatti tartozással rendelkező beszállítókat kifizethessék, de akár egy gombnyomással is megtehetik, ha erre felkészültek - fogalmazott Zombor Gábor.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátási Központ (ÁEEK) főigazgatója hozzátette, mivel a pénz csak a március 31-ig lejárt tartozások kifizetésére használható, nem kamatozik és a kórházaknak vissza kell fizetni, amit nem erre fordítanának, nem áll érdekükben, hogy ne fizessék ki a kisebb beszállítókat.

Megtudták, mi mennyibe kerül

Zombor elmondta, az egyeztetés április 1-jén kezdődött. A tárgyalásokat folytató ÁEEK minden intézménytől és beszállítótól bekérte a tartozások, számlák dokumentációit, ezeket összesítették és ellenőrizték. Ezután készült el a támogatási dokumentum, amelynek alapján a pénzt az intézmények megkapják.

Az egyeztetések során hasznos információkhoz is jutottak, sok esetben nem stimmeltek a kórházak és a beszállítók adatai, ezeket tisztázták, s volt amikor utólag indokolatlannak bizonyult plusz követelésekkel álltak elő bizonyos beszállítók. A tárgyalások eredményeként már  pontosan lehet látni, mi mennyibe kerül egyik vagy másik kórházban.

Felülvizsgálatok várhatók

Az eltérések arra inspirálják az államot, hogy bizonyos szerződéseket vizsgáljon felül, reális áron történnek-e a beszerzések. Az optimális beszerzés a folyamatos tartozásnövekedés megállításának a kulcsa.

A 2016-os költségvetésben, az országos tartalékok terhére is biztosítanak az ideihez hasonló forrást a keletkező tartozásokra - mondta az államtitkár. A mostani kifizetéssel jelentősen javul a kórházak helyzete, emellett számolni lehet az E-alap év végi maradványával is, amit 30-40 milliárd körül vár. Reményei szerint új korszak indult el az intézményrendszerben, most derül majd ki a tényleges működési hiány nagysága.

Nem volt késlekedés

Zombor véleménye szerint a konszolidáció nem késett, az április 1-e határidő miatt egy hónappal több lejárt adósságot fizetett ki az állam. A beszállítók tisztességesen, felelősen viselkedtek az elmúlt időszakban. Néhány olyan beszállítónál tapasztaltak csak problémát, akiknél felmerült a szerződés felülvizsgálata.

A Magyar Kórházszövetség mai közleményére - melyben Velkey György 120 milliárd pluszt szorgalmaz az egészségügy számára a jövő évi költségvetésben, arra hivatkozva, hogy az alulfinanszírozás veszélyes az ellátásra és a társadalomra -, Zombor úgy reagált: nem 120, hanem 300 milliárd forint hiányzik a rendszerből, ha ebben a struktúrában akarják pótolni a hiányokat. A szövetség nyilatkozataiban kicsivel több visszafogottságot kellene érzékelni, ez közös ügy, nem lehet kívülállóként kinyilatkoztatni. Az E-alap kiegészítésre szorul, a fedezete a tartalékban rendelkezésre áll. Az intézményeknek együtt kell működni a fenntartóval és fegyelmezetten gazdálkodni - véli az államtitkár.

Az ÁEEK két hét alatt vezette le a maratoni tárgyalásokat, 194 ezer számlatételt kellett átnézni, s a egyes beszállítók kamatelengedése nyomán minden követelést ki lehetett elégíteni a 60 milliárdból - sorolta Ónodi-Szűcs. A kintlévőséget hitelből finanszírozó beszállítóknál azonban a kamatokat is fedezi a konszolidációs összeg. Mintegy nyolcezer beszállítója van az ellátórendszernek, eddig 64 ezer számláról született megállapodás.

A kórházak április 1-jei lejárt adóssága 84 milliárd forintot tett ki, de ennek egy része beruházási, uniós forrásból lehívható összeg volt, amelyet az intézmények megelőlegeztek és valamilyen adminisztratív ok miatt még nem tudtak lehívni, a másik részét pedig törlesztették, így jött ki a 60 milliárd forint - mondta Zombor.


Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: