Csökkent a kompozit BMI értéke

Áprilisban 57,0 pontra csökkent az előző havi 59,2 pontról az Egyesült Államok szolgáltató szektorának és feldolgozóiparának gazdasági teljesítményét együttesen mérő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) - közölte a Markit Economics piackutató intézet kedden.


Az áprilisi végleges adatok szerint a BMI 59,2 pontról 57,4 pontra mérséklődött a szolgáltató szektorban, míg a feldolgozóiparban 58,8 pontról 55,3 pontra süllyedt. 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

Az áprilisi kompozit BMI már a tizennyolcadik egymást követő hónapban volt a növekedést és visszaesést elválasztó 50 pont felett, ugyanakkor az utóbbi három hónapot tekintve most volt a legalacsonyabb az értéke. 

A szolgáltató szektor teljesítménye mérséklődött ugyan márciushoz képest, de az 57,0 pontos robusztus érték így is magasabb az első negyedév 56,8 pontos átlagánál. Az új megrendelések növekedésének köszönhetően a foglalkoztatottak száma 2014 júniusa óta nem tapasztalt ütemben emelkedett. 

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint a szolgáltató szektor erőteljes növekedése azt mutatja, hogy a gazdaság messze nem akadozik, és alátámasztja az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve azon álláspontját, miszerint a gazdaság mérsékelt ütemben növekszik. A BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság a második negyedévben éves összevetésben 3 százalékkal bővül az első negyedévi gyenge teljesítmény után. 

A közgazdász szerint a robusztus növekedés, a foglalkoztatottak számának növekedése és az árak emelkedése alapján továbbra is fennáll annak lehetősége, hogy a Fed idén kamatot emel, legkorábban talán szeptemberben, ha az adatok a következő hónapokban is kedvezőek lesznek.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: