Külföldön akarsz tanulni? Ezt figyeld!

Az átlagos havi Erasmus-ösztöndíj 250 euró, mintegy 75 ezer forint, azaz egy külföldi ösztöndíjat elnyert magyar hallgatónak ennyiből kell gazdálkodnia, ez azonban több országban sem fedezi még a költségek felét sem.


Több mint 110 ezer diák kezdte meg idén az érettségit, jelentős részük a továbbtanulás reményében. A hr tanácsadók szerint a későbbi jövedelmező karrierhez nagy segítség lehet a külföldön eltöltött tanulmányi félév is. Ehhez azonban elengedhetetlen a szülői támogatás, az ösztöndíj ugyanis a legtöbb esetben nem fedezi a kint tartózkodás minden költségét - derül ki az OTP Bank közleményéből.

Az elmúlt években a legnépszerűbb tanulmányi program, az Erasmus révén rendszeresen négyezernél több diák töltött legalább fél évet külföldön. Az egy főre eső havi átlagos Erasmus-ösztöndíj 250 euró, vagyis egy külföldi ösztöndíjat elnyert magyar hallgató havi mintegy 75 ezer forintból kell, hogy gazdálkodjon. Számos országban azonban ez még a költségek felére sem elegendő.

Bár uniós állampolgárként egyes egyetemeken, többek között Németországban, Ausztriában, Norvégiában és Írországban ingyenesen tanulhatnak a diákok, ez az ingyenesség csalóka. Sok helyen szemeszterdíjat, esetleg diákszövetkezeti hozzájárulást kérnek. A posztgraduális és felkapott képzések pedig sokszor nem támogatottak ösztöndíjjal, ami egyébiránt önmagában általában csak a tanulmányokat és jó esetben a kollégiumi szállást fedezi. A megélhetést, a közlekedést, étkezést, a fakultatív programokat, a világlátást, utazást azonban szintén finanszírozni kell - hívja fel a figyelmet a bank.

Az öngondoskodási index alapján a második legnépszerűbb megtakarítási cél a saját és a gyermek taníttatása. A legfrissebb mérés, valamint az OTP Bank vagyontervezési szolgáltatása keretében megadott pénzügyi célok alapján erre az emberek harmada tesz félre - közölte Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások főosztályának igazgatója.

Bár a külföldi egyetemen töltött félév előnyt jelenthet a későbbi álláskeresésnél, de ennek költségei, így a tandíj, a kinti megélhetés már előbb jelentkeznek. A befektetett pénz később, akár már a magasabb kezdő fizetéssel is megtérülhet, de a felsőoktatásban töltött évek megterhelőek lehetnek a család számára. Érdemes ezért már előre félretenni ezekre a kiadásokra - hívta fel a figyelmet Nyitrai Győző. Több éven át tartó rendszeres megtakarítással, a félretett összeg befektetésével előteremthető a gyermek külföldi tanulmányainak költsége. A felelős szülői gondolkodás pedig hamar megtérül. A jövőbeni pályakezdőnek ugyanis jobbak az elhelyezkedési lehetőségeik például az alapos idegennyelv-ismeret révén is.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: