Nő a kastélyszállodák iránti kereslet

Nő a kastélyszállodák iránti kereslet az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként - mondta Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. marketing igazgatója a Kastélyszálloda Fórum 2015 konferencián csütörtökön Budapesten.


Rámutatott: azok a régiók tudnak fejlődni és növekedést elérni, ahol különleges értékek találhatóak. Ezek közé sorolta a kastélyszállókat, vagy a komoly vonzerőt jelentő attrakciókat, mint a Tisza-tavi Ökocentrum vagy a Pannonhalmi Apátság fejlesztéseit. 

Kitért arra, hogy az ágazat az elmúlt években kimagasló eredményeket - 8-10 százalékos bővülést - és bevételi számokat produkált, az eredmények fenntartásához azonban szükség van termékfejlesztésre, a kastélyszállók új keresletet tudnak generálni. A különleges szálláshelyek magas minőségi szolgáltatásaikkal, kulturális és építészeti örökségként önmagukban is vonzerőt jelentenek - mondta. Szavai szerint a magyar turizmus jelenlegi legnagyobb kihívása, hogy a belföldi és a külföldi turizmus ne csak a kiemelt régiókra - Balaton, Budapest - koncentrálódjon. A kastélyszállodák a kevésbé frekventált térségekbe vonzzák a vendégeket. A következő 5-10 évben ez lehet a kulcsa az ágazat fenntartható fejlődésének - vélekedett.

A Magyar Kastélyszállodák Szövetsége szervezésében május 15. és 17. között rendezik meg a kastélyszállodák nyitott hétvégéjét, a szövetség tagjai kedvezményekkel várják a látogatókat - mondta el Bartha Sándor, a szövetség elnöke.

Hozzátette: a rendezvénnyel szeretnék felhívni a figyelmet a kastélyturizmus fontosságára, ami hozzájárul a vidéki idegenforgalom élénkítéséhez, a foglalkoztatás bővítéséhez. A turisztikai szempontból kevésbé frekventált kistérségekben megtalálható kastélyszállók a beszállítókon keresztül is munkahelyet teremtenek - mondta. Bartha Sándor kitért arra, hogy a sikeres kastélyrevitalizáció az országimázs építéséhez is hozzájárul, egyszerre értékmentés és értékteremtés. Az MTI érdeklődésére jelezte, hogy a statisztikai hivatal külön nem méri ezeknek a szállóknak a forgalmát, a szövetség tagjai között a jövőben terveznek adatgyűjtést.

A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének 9 tagszállodája van, feladata a magyar kastélyturizmus fellendítése. A szövetség szakmai fórumán a jelenlegi magyarországi kastélyszálloda helyzetről, támogatási-pályázati lehetőségekről és a nyereséges üzemeltetésről tartottak előadásokat.

A nyitott hétvégén egyebek mellett ajándék éjszakával és ingyenes szállodabemutatókkal várják az érdeklődőket, látogathatóak a kastélyparkok, és többféle kulturális programot szerveznek.

A részletes programok a http://nyitotthetvege.kastelyszallodak.hu/oldalon található.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: