Újítás jöhet a sárga csekknél

A Magyar Posta Csoport 2,8 milliárd forintos konszolidált adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet - közölte a társaság. A részletekből kiderül: a címzett levélküldemények számában kisebb csökkenés volt, tavaly 220 millió csekket fizettünk be. Már arra sem kell sokat várni, hogy a postákon történő kártyás csekkbefizetésnek ne legyen magas díja. 


2,8 milliárd forintos konszolidált adózott eredménnyel zárta a 2014-es évet a Magyar Posta Csoport, egyúttal teljesült a 2014-2018 közötti időszakra vonatkozó stratégiai terv időarányos része mind az összesített pénzügyi tervek, mind pedig az egyes üzletágak vonatkozásában is - olvasható a posta közleményében.

A részletekből kiderül, hogy: 
- a társaság árbevételének fele a levélforgalomból,
- nagyságrendileg 30 százaléka a pénzügyi, pénzforgalmi, biztosításközvetítői tevékenységből,
- a fennmaradó 20 százalék pedig a logisztikából, a kereskedelmi tevékenységből, a hírlap üzletágból és a nemzetközi küldeményforgalomból származik.

2014-ben összesen 15 milliárd forintot fordított a cég beruházásokra.

A közlemény arra is kitér, hogy minden eddigi rekordot megdöntve tavaly 13,5 millió csomagot szállított a Posta, ami 15 százalékos növekedést jelent a 2013-as volumenhez képest. Ezen belül a belföldi futár-, expressz és csomagszolgáltatások (CEP) piacán több mint 30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, amivel piacvezető. A társaság 2013-hoz képest kiemelten, közel 60 százalékkal növelte az online kereskedelemből származó csomagok darabszámát.

Lássuk a részleteket!

2014-ben csaknem 700 millió levelet, továbbá több mint 1 milliárd címezetlen reklámkiadványt kézbesített a posta, ezzel a levél esetében nagyságrendileg 3 százalékos volt a csökkenés, a címezetlen kiadványok esetében viszont jelentős, 25 százalékos volt a növekedés.

A csomagküldés területén minden eddigi rekord megdőlt: 13,5 millió csomagot szállított a posta. Itt a közlemény megemlíti, hogy a 2013-ban beszerzett 300 új gépjármű mellett 2014-ben további csaknem 200 új gépjármű beszerzése történt meg.

2014-ben kis mértékben csökkent a csekkbefizetések száma, csaknem 220 millió csekket fizettek be az ügyfelek, nagyságrendileg 2.200 milliárd forint értékben.

Nagy tervek

A közlemény itt a csekk megújítása területén tervezett programot is részletezi: 
- 2014 őszén bevezette az iCsekk mobil alkalmazással történő csekkbefizetést,
- a készpénzkímélő fizetési megoldásra törekedve 2015. január 1-jétől a teljesen megszemélyesített, gépi kitöltésű, minden információval, adattal ellátott csekkek esetében kötelezővé tette a postai QR kód feltüntetését,
- elkezdte a postai hálózatban jelenleg üzemelő POS terminálpark cseréjét,
- 2015 nyár elején megteremti annak feltételeit, hogy a postákon történő csekkbefizetés során a kártyával történő fizetés ne készpénzfelvételnek, hanem kártyás vásárlásnak minősüljön,
- a megújítási program leglátványosabb eredménye, hogy 2015 elején bevezette a csekkbefizető automatákat, egyelőre húsz helyszínen. Az automatákon keresztül bankkártyával fizethetőek be a csekkek, amely kártyás vásárlási tranzakciónak minősül. Eddig több mint 100 ezer csekket fizettek be az automatákon keresztül az ügyfelek, melynek értéke meghaladja az 1,1 milliárd forintot.

A banki szolgáltatások területén létrejött együttműködés kapcsán a közlemény kiemeli: a Magyar Posta részt vesz a közös termékfejlesztésben az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-vel, amely gyorsabb és intenzívebb bevételnövekedést eredményezhet mindkét fél számára.

A Posta Biztosító termékeiből fakadó bevételnövekedés 8,5%-os volt a tavalyi évben. A Posta Biztosító a díjbevétel alapján 8,5%-os piaci részesedéssel a 6. legnagyobb szereplője volt 2014-ben a biztosítási piacnak.

Közműcégeknek

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató megalakulásával a Magyar Posta is bekapcsolódott a nemzeti közműszolgáltató tevékenységébe. 2015-től a postákon is elérhetőek az ENKSZ ügyfélszolgálati pontok, a tevékenység a Posta számára a kapacitások optimálisabb kihasználását, értékteremtő tevékenységet jelent - áll a közleményben.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: