Ukrán válság – Az adósság-átütemezése

Az államadósság átütemezéséről szóló tárgyalások gyorsítását kéri a súlyos pénzügyi-gazdasági válsággal is küszködő Ukrajna hitelezőitől az ország pénzügyminisztere.


Az ukrán állampapírokkal rendelkező “befektetőknek tudniuk kell, hogy nincs sok időnk” – emelte ki Natalija Jareszko a Handelsblatt című német üzleti lapban megjelent interjúban, hozzátéve, hogy a szorult helyzet ellenére “szóba sem jöhet az államcsőd”.

Kijev az államkötvények futamidejének meghosszabbításából, valamint a hitelösszeg és a kamat csökkentéséből álló csomag elfogadtatására törekszik a magánhitelezőkkel kezdett tárgyalásokon, amelyek azonban “nagyon nehéz és a vártnál összetettebb” folyamatot alkotnak – mondta Jareszko.

Az elképzelés szerint Ukrajna 15,3 milliárd dollár értékben hajt végre adósság-átütemezést egy átfogó program részeként, amelynek keretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4 év alatt 17,5 milliárd dollár kölcsönt nyújt Kijevnek, más nyugati partnerek pedig további 7,5 milliárd dollárt.

A magánhitelezők viszont egyelőre elutasítják a kijevi vezetés javaslatait, míg az IMF elvárja, hogy a felek megállapodásra jussanak az IMF-hitel második részletének folyósításáról szóló júniusi döntés meghozatala előtt – mutatott rá Natalija Jareszko.

Hangsúlyozta, hogy az adósság alakulásánál több forog kockán, az államháztartásra nehezedő terheket azért kell csökkenteni, hogy megnyíljon a lehetőség a gazdaság beindítására. A hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 17,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de a kormány azzal számol, hogy az év második felében megáll a zuhanás és 2016-ban már 2 százalékkal növekedik a GDP – mondta az ukrán pénzügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy kialakulhat-e a görög államadósság-válsághoz hasonló helyzet Ukrajnában, Natalija Jareszko azt mondta, hogy nem fordulhat elő ilyesmi, hiszen az ukrán népet “egységbe forrasztotta a háború”, és mindenki tudja, hogy “a radikális reformoknak és Európának nincs alternatívája”, ezért a kormány “gyorsan és határozottan” végre tudja hajtani az átalakításokat.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: