A bankbírságok napjára ébredtünk

Két brit banknak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a Lloyds 117 millió brit fontot fizet brit, az HSBC pedig 40 millió frankot svájci hatóságoknak. Az előbbi összeg 181 millió, az utóbbi 43 millió dollárnak felel meg.


A Lloyds Banking Group 117 millió fontos bírságot fizet brit hatóságoknak, mivel szabálytalanul kezelte a hiteltörlesztési biztosítással (PPI) rendelkező ügyfelei panaszait. A brit bank az ügy miatt 30 millió fonttal csökkenti alkalmazottainak bónuszait is. A PPI-okat a pénzügyi termékek, köztük jelzáloghitelek és hitelkártyák fizetésének biztosítására kínálták az ügyfeleknek arra az esetre, ha lebetegednének vagy elvesztenék állásukat - írja a Portfolio.

A Lloyds 2000 óta 16 millió ilyen szerződést kötött és több mint 12 milliárd fontot fizetett eddig az ügyfelek kompenzációjára. 2013-ban a brit hatóságok már megbüntették a bankot a késedelmes kifizetések miatt.

Tegnap a szintén brit HSBC is közölte, hogy 40 millió frankot fizet genfi hatóságoknak, hogy megszüntesse a svájci privátbankja ellen folyó pénzmosási vizsgálatokat. Korábban kiszivárgott dokumentumok szerint az HSBC több millió dollárnyi ügyfélvagyont segített elrejteni. A bank több éven keresztül szervezeti hiányosságokkal rendelkezett a pénzmosás elleni harcban - nyilatkozta Genf vezető ügyésze. 

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: