A franciákkal szórakoznak Waterloonál

A belgák nem éppen a humorukról híresek, ám úgy tűnik, néha nekik is eszükbe jut egy jó poén. Az az ötletük támadt, hogy saját érmét veretnek - 2,5 euró értékben.


Franciaország nyert egy csatát, Belgium viszont győzött a háborúban. Ezzel a címmel számol be a brit Guardian internetes portálja arról az összecsapásról, amely egy új euróérme körül robbant ki a két ország között. A történet egyszerű: Párizs megvétózta, hogy a waterlooi csata 200 éves történetére emlékező kéteurós érme kerüljön forgalomba, mire a belgák nyomtattak egy 2,5 eurós érmét az évfordulóra.

A Guardian szerkesztői szerint valószínűleg ez a legviccesebb dolog, amelyet a belgák valaha tettek a történetükben. Belgiumról nem a humor jut az ember eszébe - ezen képen talán a pisilő kisfiús brüsszeli szökőkút finomít egy kicsit. Ehhez képest poént tudtak csinálni valami olyasmiből, amiben valójában semmi vicces nincsen: a waterlooi csata évfordulójából. Más kérdés, hogy a belgák úgy emlékeznek az ütközetre, mint ami utat nyitott a francia uralom alóli felszabadulásuk előtt.

A történet azzal kezdődött, hogy Franciaország, amely az eurózóna többi tagjához hasonlóan beleszólhat abba, hogy mi legyen az euróérméken és -bankjegyeken, megvétózta egy olyan kéteurós veretését, amely történetük egyik legsúlyosabb vereségére emlékezett volna. Belgium azonban nem adta fel a harcot. A kormány jogászai kicsit kutakodtak, és találtak egy joghézagot, amelynek alapján a belgák megviccelhették szomszédjukat.

A furcsa szabály szerint a közös európai valutát használó országok bármelyike kibocsáthat olyan pénzjegyeket, amelyek szokatlan értéket képviselnek. Így találták ki azt az érmét, amelynek fej oldala a waterlooi csatára emlékeztet, írás oldala pedig 2,5 eurót mutat. Hetvenezer darabot verettek az érméből, amelyet június második hetében hoztak forgalomba.

A belgák végül is csinálnak furcsa dolgokat. Nemrégiben 18 hónapig kormány nélkül működtették az államukat. Állítólag ők találták fel a görkorcsolyát, a pralinét és a szaxofont. A franciák most megjárták, de minden esélyük megvan a vigasztalódásra. A számukra dicsőséges marignanói csata ugyanis 500 éve történt. Olaszország megfúrta az erre emlékező kéteurós veretését. Miért ne állhatna elő a párizsi kormány 2,5 eurós marignanói érmékkel?

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: