Danubius Hotels: jól járnak a részvényesek

Az egyesült királyságbeli CP Holdings Ltd. a hétfőn benyújtotta jóváhagyásra a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) a Danubius Hotels Nyrt. összes törzsrészvényére vonatkozó önkéntes nyilvános vételi ajánlatának dokumentumait - derül ki a CP Holdings közleményéből. A hír a piacot váratlanul érte, a részvényekre tett ajánlat pedig jelentősen meghaladja a várakozásokat. Az ajánlatot az MNB-nek még jóvá kell hagynia.


Az ajánlati ár részvényenként 8000 forint, ami jelentős, 47,97 és 49,99 százalékos felárat jelent az elmúlt 180, illetve 360 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárához képest, továbbá 14,96 százalékkal magasabb a Danubius Hotels 2014. december 31-i egy részvényre jutó saját tőkéjének konszolidált könyv szerinti értékénél - közölte a CP Holdings.

Jelenleg a Danubius Hotels részvényeinek 80,33 százaléka van a CP Holdings és a vele összehangoltan eljáró személyek tulajdonában, ami 84,14 százalékos befolyást jelent a társaságban. Amennyiben a CP Holdingsnak sikerül 90 százalékos befolyást szerezni a Danubius Hotelsben, akkor élni kíván törvényben biztosított vételi jogával, és kivezeti a társaságot a Budapesti Értéktőzsdéről.

A közlemény szerint a CP Holdings megállapodást kötött az Aberdeen Asset Managementtel arról, hogy az ajánlat keretében az ajánlati áron megvásárolja az Aberdeen Asset Management által kezelt alapok tulajdonában lévő részvényeket. Jelenleg a Danubius Hotels részvényeinek 3,02 százaléka van az Aberdeen Asset Management globális
intézményi befektetőcég tulajdonában, amely már régóta a szállodalánc részvényese.

Mark Hennebry, a CP Holdings szálloda üzletágának igazgatója elmondta: a tranzakció lezárulta után is folytatni szeretnék jelenlegi üzleti stratégiánkat, és egyben maradéktalanul elkötelezettek mind az eszközök, mind a munkaerő megtartásában, valamint a magyar piac és a régió iránt.

A CP Holdings az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t és a Concorde Értékpapír Zrt.-t bízta meg az ajánlattal kapcsolatos tanácsadással és a tranzakció lebonyolításával.

Tavaly éves összehasonlításban nőtt a Danubius csoport árbevétele és javult a szállodalánc foglaltsági mutatója is, azonban a nem realizált árfolyamváltozások miatt 1 milliárd 778 millió forint veszteséget könyvelt el a csoport - közölte korábban a társaság éves jelentésében.

Konszolidáltan 52,3 milliárd forint árbevételt ért el a cég, 5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, működési eredménye 23 százalékkal, 3 milliárd 952 millió forintra nőtt a 2013-as 3 milliárd 220 millióról. A nemzetközi számviteli standard (IAS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport pénzügyi vesztesége 1 milliárd 778 millió forint volt, szemben a megelőző évi 1 milliárd 257 millió forinttal. A veszteség növekedését elsősorban a pénzügyi eszközök és kötelezettségek átértékelésén keletkezett, nem realizált árfolyamveszteséggel magyarázza a jelentés.

A csoport adózás előtt eredménye 11 százalékkal javult tavaly: az egy évvel korábbi mintegy 2 milliárd után 2,18 milliárd forint adó előtti eredményt könyvelt el. A Danubius szállodáinak foglaltsága tavaly 66,6 százalék volt, a 2013-ban mért 64,9 százalék után. Az árbevétel és a működési hatékonyság javulásának köszönhetően az EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 912 millió forinttal, 11 százalékkal 8,916 milliárd forintra nőtt. A csoport átlagos alkalmazotti létszáma az első fél évben 4355 volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival.

A Danubius részvényeivel a BÉT standard kategóriájában kereskednek, a papír a hétfői kereskedést 5555 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 5800 forint, a legalacsonyabb 4606 forint volt.

Váratlan húzás

A bejelentés váratlanul érte a piacot, az ajánlati ár pedig jelentősen meghaladja a korábban feltételezettet; az elmúlt években ugyanis többször felmerült befektetői körökben a nyilvános ajánlattétel gondolata. Amennyiben a Danubius Hotelst kivezetik a BÉT-ről, akkor a társaság 23 év után kerül ki a magyar börze papírjai közül. A CP Holdigs - amely a tavaly elhunyt Sir Bernard Schreier örököseinek tulajdonában álló cég - 1995 óta tulajdonolja a hotelláncot. Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy a kifizetés után az örökösök esetleg megválnak a szállodalánctól.

A CP Holdings több mint 50 éve működik az Egyesült Királyságban. Többféle érdekeltsége van az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Izraelben és Afrikában, több üzletágban (például szolgáltatói irodák, szállodák és gyógyfürdők, valamint építőipari/bányászati gépek, mezőgazdasági termelők és szolgáltatók márkakereskedései)-

A Danubius Hotels Magyarország legnagyobb szállodalánca. A társaság 23 saját tulajdonú szállodát (több mint 5500 szobát) üzemeltet Magyarországon, köztük például a Hilton Budapestet és a Gellért Hotelt, valamint a Gundel éttermet. Emellett a Danubius Hotels többségi tulajdonosa és üzemeltetője további 8 szállodának a csehországi Marienbadban, 12 szállodának Szlovákiában és három szállodának a romániai Szovátán.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: