A multik bepipulhatnak

Az Európai Bizottság elnökének írt levelet a nagy áruházláncokat tömörítő szervezet a Magyarországon egyik napról a másikra bevezetett, a külföldi társaságokat hátrányosan érintő intézkedések miatt.


Kényes levelet küldött a nagy áruházláncokat tömörítő EuroCommerce vezetője, Kenneth Bengtsson a magyarországi állapotokról az Európai Bizottságnak. A dokumentum megemlíti a plázastopot, a nagy láncokra egyoldalúan kivetett büntetőadót és a nemrég elfogadott szabályt, amely szerint két év veszteséges működés után az áruházláncoknak kötelezően le kell majd húzni a rolót az országban - írja a Népszabadság.

Bengtsson a bizottsági elnöknek, Jean-Claude Junckernek írott levelében egyebek mellett azt állítja, hogy "a magyar kormány arra kényszeríti a tagállami kereskedőket, hogy elhagyják Magyarországot és feladják az ottani beruházásaikat". A lap által brüsszeli forrásokból megszerzett írásban a szakmai szervezet arról is említést tesz: az Orbán-kormány döntéseiből kitűnik, hogy középtávú stratégiai célja a külföldi befektetők kiszorítása a magyar kiskereskedelmi piacról.

Ez az EuroCommerce szerint nem fair, tekintettel arra, hogy a nemzetközi áruházláncok az elmúlt tíz évben kétezermilliárd forintot fektettek be az országba, a beruházásaik nyomán 50 ezer munkahely és több mint kétmillió négyzetméter, modern kiskereskedelmi eladótér jött létre.

Az utóbbi években az Orbán-kormány a külföldi láncokat egyoldalúan sújtó, mindenfajta konzultáció nélkül, egyik napról a másikra bevezetett rendelkezései a levélíró szerint aláásták a jogállamiságba vetett hitet, a magyar üzleti klíma jelentősen romlott, a piac kiszámíthatatlanná vált, a szektor szereplőinek egyre nehezebbé vált a növekedés és a munkahelyteremtés Magyarországon.

Juncker nevében Daniel Calléja Crespo belső piaci főigazgató válaszolt a panaszokra. E szerint folyamatosan vizsgálják a magyar kiskereskedelmi szektort érintő változásokat. Calléja megerősítette: tisztában vannak azzal, hogy egyes változások hátrányosabban érintik a nemzetközi vállalkozásokat, mint a magyarokat. A bizottság jelenleg is vizsgálja ezt a szempontot, és "együtt dolgoznak a magyar hatóságokkal a helyzet megoldásában". Emellett azt is mérlegeli, hogy a közösség szabályai alapján milyen ellenlépéseket tehet az unió - írja a Népszabadság.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatai szerint az energia- és bankszférához hasonlóan a kiskereskedelem területén is meg akarja változtatni a tulajdonviszonyokat.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: