MNB: jegybank külföldön ténykedik

Májusban a jegybank külföldi követeléseinek növekedése meghaladta a kötelezettségekét, ami költségvetési betétek emelkedéséhez is kapcsolódik - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai mérlegének pénteken közölt előzetes adataiból.


Az MNB külföldi követeléseinek májusi átlagos állományán belül a devizatartalék 67,4 milliárd forinttal meghaladta az előző havit. A követelések forintban mért hó végi állománya 319,7 milliárd forintos növekedést mutatott, amiből az oroszlánrészt, 260,6 milliárdot a forint gyengülése, a fennmaradó 59,1 milliárd döntő hányadát pedig az uniós támogatások beérkezése adta. Májusban a forint 6,34 forinttal, 2,1 százalékkal gyengült az euróhoz és 11,98 forinttal, 4,4 százalékkal a dollárral szemben. Euróban a jegybank nemzetközi tartalékai 200 millióval (62 milliárd forint) nőttek májusban. A külföldi kötelezettségek ezzel szemben 65 milliárd forinttal nőttek, amiből 22 milliárdot az árfolyamváltozás okozott.

Az uniós transzferek a központi kormányzat betétszámláján is megjelentek, amelynek május havi átlagos állománya 229 milliárddal, hó végi összege pedig 155,7 milliárd forinttal emelkedett.

A bankrendszer likviditása csökkent májusban, ami a hitelintézetek jegybanknál elhelyezett betéteinek átlagos havi állományának zsugorodásában jelent meg. A hitelintézetek kéthetes betétei 277,5 milliárddal csökkentek májusban, de átlagos havi állományuk még mindig 5265 milliárd forint volt. Az egynapos betétek állománya arányaiban jóval nagyobb mértékben, 20,6 milliárd forinttal, 69,3 milliárdra csökkentek.

Saját bankszámláikon lényegében változatlanul 509 milliárd forintot tartottak az MNB-ben a hitelintézetek, azaz alig többet az kötelező tartalék 506 milliárdjánál, a túltartalékolás mindössze 2,33 milliárd forint volt.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: