Egyiptom Magyarország déli bástyája

Lentner Csaba közgazdász szerint óriási lehetőségek vannak a magyar-egyiptomi kapcsolatokban. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető tanára az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában kiemelte: Egyiptom Magyarország keletinyitás-politikájának "déli bástyája".


A professzor kifejtette: Egyiptomon keresztül Magyarország el tudja érni a Vörös-tengert, a Csendes-óceánt és szárazföldi úton keresztül Ázsiát is. 

Lentner Csaba felhívta a figyelmet, hogy a magyar ipar kiszállításait a nyugat-európai térség nem tudja felszívni. Ezzel szemben Egyiptom "korlátlan" felvevő piacnak számít, és nemcsak a gépipari, hanem mezőgazdasági termékek esetében is.

A közgazdász kiemelte továbbá, hogy Egyiptom évente 6 milliárd hordó kőolajat termel ki, ebből viszont csak 300 milliót tud feldolgozni. Lentner Csaba hozzátette: Magyarországnak szüksége van a kőolajra és földgázra.

Ha Magyarország úgy dönt, hogy ezeket több helyről szerzi be, akkor Egyiptom egy óriási lehetőség nekünk - emelte ki a professzor.

Pénteken a magyar-egyiptomi gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Naglá al-Ahvani egyiptomi nemzetközi együttműködési miniszter is azt hangsúlyozta: a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésben komoly növekedési lehetőségek vannak, mindkét ország célja a gazdasági kapcsolatok élénkítése.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: