Harcol a NAV a romkocsmákkal

Megugró áfabevétel, több adózó vállalkozás és több száz millió bírság. A NAV összesítette a belvárosi vendéglátóhelyek ellenőrzésének és az online pénztárgépek bevezetésének eredményeit. Az adóhatóság továbbra sem pihen: jön a nyár, így a turistaszezon, ami hozza magával az újabb ellenőrzéseket.


Tavaly augusztusban indította a Budapest belvárosi vendéglátóhelyeinek átfogó ellenőrzését a Nemzeti Adó- és Vámhivata (NAV), mondván: kirívóan alacsony volt az adózási, azon belül is különösen a nyugtaadási fegyelem. Az akciót komolyan vette az adóhatóság, így például az ország más régiónak a revizorait is bevetette, ezzel kerülvén el, hogy a vendéglátósok felismerjék az ellenőröket. E lépéssel azt is megakadályozták, hogy az érintettek riadóztassák a többi szórakozóhelyet - tudta meg a Napi.hu.

Az elmúlt tíz hónapban a NAV összesen közel tízezer alkalommal vizsgálta a belvárosi vendéglátóhelyeket és az esetek mintegy harmadában talált valamilyen szabálytalanságot, legyen az feketefoglalkoztatás vagy éppen a bevételek eltitkolása. A jogsértések száma folyamatosan csökkent, tehát az akció kezdetekor több, a végén kevesebb volt a csaló vállalkozás. A feltárt jogsértések miatt mintegy 270 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV és - jellemzően 12 nyitva tartási napra - 29 üzletet zárt be. Az adóhatóság nem alkalmaz helyszíni büntetést, hanem a jegyzőkönyv alapján utólag határozzák meg a bírság összegét - ennek összege maximum egymillió forint lehet.

Az adóhatóságtól kapott statisztikából jól látszik, hogy az akció elejétől kezdve folyamatosan emelkedett a forgalmat jelentő vendéglátóhelyek száma, amely ekkor megközelítette az 1600-at. A forgalmi adatok is szépen megugrottak: amíg az akciósorozatot megelőző időszakban 250-300 millió forint közötti napi forgalmat jelentettek be a szórakozóhelyek, addig idén májusban már nem volt ritka a 400 millió forint sem, sőt decemberben voltak 450 millió forintot meghaladó napok is. A bevételi adatok a NAV szerint átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, de még nagyobb emelkedést láthatunk, a ha a ténylegesen ellenőrizettek körét nézzük: ott ugyanis már 35 százalékot ért el bevételnövekedés.

Bár novemberben - a szezonális jellegű szabadtéri helyek, teraszok bezárása miatt - csökkent a forgalmat jelentő helyek száma, a forgalom magas maradt. A statisztikából az is jól látszik, hogy ez év elején tapasztalt forgalomcsökkenést követően a bevételek márciustól és a jobb idő érkeztével ismét lassú emelkedést mutatnak.

Ezek után nem meglepő, hogy nőtt az áfabevétel is: az idei első negyedévben több mint harmadával több pénz folyt be a költségvetésbe, mint egy évvel korábban. A bevételek legalizálása pedig érdekeltté tette a vendéglátósokat abban, hogy szabályos bizonylattal vásároljanak a beszállítóiktól, ami ugyancsak pluszbevételhez juttatja az államot - állapította meg a lapunk kérdéseire adott válaszában a NAV, amely szerint az online pénztárgépek és a fokozott ellenőrzések együttesen meghozták a várt eredményt, és végre javult a belvárosi vendéglátóhelyek adózási fegyelme.

Amikor kilencszeresére nő a forgalom

Amennyiben egy pesti romkocsmában, ahol este "egy gombostűt nem lehet leejteni", mindössze 140 ezer forintos forgalmat regisztrálnak a nap végén, akkor az minimum gyanús - mondta a Napi.hu-nak a vizsgálatok kezdetén Németh Gabriella, a NAV szakmai tanácsadója, szóvivője. A most megkapott adatok őt igazolták, hiszen volt olyan vendéglőkomplexum, amelynek az ellenőrzés előtti 200 ezer forintos napi átlagforgalma a revizorok látogatása után a kilencszeresére nőtt.

Egy másik példa szerint az egyik bevásárlóközpontban üzemeltetett étkezdébe a tavalyi negatív tapasztalatok (nyugtaadás elmulasztása) miatt az idén is visszatértek a revizorok. Ezúttal is azt látták, hogy a vállalkozás bevételeinek csak töredékét üti be a pénztárgépbe, nem ad szabályos bizonylatot, bevételeit titkolja. Az ismételt jogsértés miatt a NAV a kiszabható legmagasabb, egymillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a céget, az üzletet pedig 12 napra bezárta.

A figyelemnek nincs vége

Jelenleg a fővárosi adóigazgatóságok biztosítják a célzott kiválasztáson alapuló folyamatos adóhatósági jelenlétet - közölte az adóhatóság. Ez azt jelenti, hogy a NAV folyamatosan elemzi az online pénztárgépek adatforgalmát és ott folytat ellenőrzést, ahonnan egyáltalán nem vagy alacsony forgalmi adat érkezik, illetve ahol egyéb anomáliát észlel, például hirtelen megugró vagy visszaeső forgalmat. Ezen felül a nyári turistaszezon kezdetétől a NAV ismét kiemelt feladatnak tekinti a frekventált turisztikai helyek vendéglátóhelyeinek vizsgálatát a fővárosban és Pest megyében.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: