Így szippantják fel a németek pénzét

Hatalmas ütemben kezdtek el az anyabankjaiktól elvágott európai székhelyű orosz leánybankok betétet gyűjteni Németországban. A fogyasztóvédők aggódnak, ráadásul az egész az osztrák állam kockázatvállalása mellett zajlik.


Nehéz helyzetbe kerültek az Oroszország elleni szankciók bevezetése után a nagy orosz bankok európai leányvállalatai. A szankciók elvileg csak azt tiltják, hogy az orosz bankok az európai piacokon tőkét gyűjtsenek, s azt nem, hogy az orosz bankok leányaikat finanszírozzák, azonban az anyabankok euróban történő forrásgyűjtésének korlátozása beszűkítette lehetőségeiket leánybankjaik finanszírozására. 

Ebben a helyzetben talált megoldást gondjaira két orosz nagybank leányvállalata is, a VTB és a Sberbank egyaránt internetes bankjain keresztül kezdte le összeporszívózni a betéteket a német piacon - írja a Handelsblatt. A két bankban közös, hogy leányvállalatuk székhelye Ausztriában, Bécsben található, s mindkettő jelentősen erősítette direkt bankjának aktivitását a német lakossági piacon. Mivel az átlagos német bankban elérhetőnél jóval magasabb kamatokat kínálnak a rendkívül alacsony hozamkörnyezetben, így dől hozzájuk a németek megtakarítása. 

A VTB Direkt betétállománya az elmúlt évben 52 százalékkal emelkedett, s év végén elérte a 3,9 milliárd eurót, a Sberbank direkt bankja úgy tart már 1,5 milliárd eurónál, hogy csak tavaly kezdte meg működését Németországban. 

Mindezt úgy, hogy anyabankjaik hitelminősítése a nagyobb házaknál a bóvli környékén ingadozik. A német fogyasztóvédők a Handelsblatt szerint óvatosságra intenek a két bankkal kapcsolatban annak ellenére, hogy mivel azok osztrák székhelyűek, elvileg ugyanazok a betétbiztosítása garanciák vonatkoznak rájuk, mint a németekre, azaz 100 ezer euró erejéig állami garancia van a betétekre.  

Ugyanakkor ennek ellenére sokak szerint kérdéses, hogy mennyit is ér az osztrák garancia egy olyan bank esetében, amelynek betétesei németek, tulajdonosai pedig oroszok. Az osztrák állami garancia megbízhatóságáról ugyanis keserű tapasztalataik is lehetnek a németeknek a Hypo Group Alpe Adria csődjét követően, máig folyik a pereskedés a német befektetők és Karinthia tartomány között a ki nem fizetett kötvények miatt. 

A Sberbank elnökhelyettese, Alexander Moroszov mindenesetre a Bloombergnek elég őszintén nyilatkozott a témában. Elismerte, hogy a betétgyűjtési akció célja, hogy a leánybankok finanszírozását biztosítsák annak ellenére, hogy a szankciók azt jelentősen megnehezítették.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: