Most jó lenni kisvállalkozásnak!

Több területen is erősödni látszik a magyarországi kisvállalkozások vezetőinek tudatossága: az üzleti és beruházási döntéseknél, valamint a finanszírozási források kiválasztásánál is egyre tudatosabban terveznek és támaszkodnak szakértő segítségre - derül ki az UniCredit Bank saját ügyfelei körében végzett, 820 kisvállalkozásra kiterjedő kutatásából.


Eszerint a jelenlegi cégvezetők több mint 80 százalékának saját üzleti tapasztalatai a legfontosabbak döntései meghozatalakor. Ez az attitűd a több mint 20 éve működő vállalkozásokat jellemzi leginkább. Piackutatási eredményekre a megkérdezett cégvezetők valamivel több mint egyharmada támaszkodik - főképp a fiatal cégek vezetői és a női vezetők végeztetnek piackutatást, mielőtt belevágnak egy új üzletbe. A több szempontra támaszkodó tudatosabb döntéshozatali stílus különösen jellemző az informatikai és a kommunikáció területén tevékenykedő cégekre, valamint a nagyobb (400-700 millió forintos) árbevételű vállalkozásokra.

A kutatás üzleti várakozásaikról és konkrét terveikről is megkérdezte a vállalkozásokat, amelyek jórészt optimistának bizonyultak. A cégvezetők több mint háromnegyede kedvezően nyilatkozott saját cége elmúlt évi eredményeiről, negyedük pedig egyenesen nagyon jónak értékelte azt. Közel kétharmaduk abban is bízik, hogy a következő évben tovább erősödhet vállalkozásuk.

A cégek csaknem kétharmadánál - főképp a tavaly jó évet záró feldolgozóipari ágazatban - terveznek beruházást a következő 1-2 évben. A beruházási célok között még mindig sláger a tárgyi eszközök, berendezések vásárlása, cseréje és az ingatlan beruházás, ám eközben a cégek a beruházási célok és az uniós pályázati lehetőségek összehangolásában is egyre tudatosabbak.

A válaszadók tőkeellátottsága kifejezetten jónak mondható, a beruházni szándékozók valamivel több mint 80 százaléka saját forrással is rendelkezik tervei megvalósításához. Ezen túl csaknem fele-fele arányban támaszkodnának banki hitelre és pályázati forrásokra. A megkérdezett kkv-k nyitottak az uniós források igénybevételére: csaknem 60 százalékuk tervezi, hogy lehetőség szerint indul uniós pályázatokon - derült ki az UniCredit kkv-kutatásából.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: