Rekordot döntött a magyar légi forgalom

Tavaly a HungaroControl Zrt. légiforgalmi irányítói rekord mennyiségű légijárművet navigáltak. A kimagasló forgalmi adatokat leginkább az ukrán események és a Koszovó feletti magaslégtér megnyitása eredményezte. A cég árbevétele 32,11 milliárd forint volt, 2015-ben pedig várhatóan meghaladja a 34 milliárdot.


Tavaly HungaroControl 2014-ben 700 818 járművet irányított Magyarország légterében, ami 11,55 százalékos növekedést jelentett a 2013-ashoz képest.

Az átrepülő gépek száma a nemzetközi események nyomán folyamatosan emelkedett, emellett a budapesti érkező-induló forgalom korábbi években tapasztalt csökkenése is megállt és tavaly már 3,36 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magas forgalmi adatokhoz hozzájárul az is, hogy 2014. április 3-ai megnyitásától 2015 május közepéig a magyar légiforgalmi irányítók csaknem 70 ezer polgári légijárművet kezeltek a Koszovó feletti magaslégtérben. A világon eddig példanélküli távszolgáltatás teljesítéséből 2014-ben a HungaroControlnak összesen 1,43 milliárd forint árbevétele származott, amit a magyar szolgálat - az európai útvonal-használati díjak elszámolási rendszerének megfelelően - az Eurocontrol (Európai Szervezet a Légiközlekedés Biztonságáért) közvetítésével kapott meg a légitársaságoktól. A forgalomnövekedés nyomán a HungaroControl 2014-ben eredményes évet zárhatott, árbevétele 32,11 milliárd forint, mérleg szerinti eredménye 1,52 milliárd forint volt.

Idén várhatóan folytatódik a forgalom intenzív növekedése. Az első öt hónapban 16 százalékkal több gépet kezeltek a magyar légiforgalmi irányítók. A tavaly nyáron az ukrán események miatt megugrott forgalom várhatóan ez év július közepéig érezteti hatását, ezt követően a magyar légtéren átrepülő gépek számának emelkedési üteme a repülési szezonnak megfelelően változik.

Forrás: MTI/napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: