Valami készül Európában

Nagyon jó, hogy ilyen sok dokumentumot cserélgetnek egymással a görög hatóságok és az országot finanszírozó hitelezők - állapította meg az EU szóvivője arra utalva, hogy az athéni kormány és a donorok is egy-egy "végső" reformjavaslattal lepték meg egymást a hét elején.


Még egy átmeneti megállapodás is sokkal jobb lenne, mint ennek alternatívája, Görögország államcsődje - idézte a Bloomberg Nicholas Economidest, a New York-i Egyetem közgazdász professzorát a görög-EU vita hét eleji fejleményeivel kapcsolatban. Az eurózónán belüli csődöt nagyon nehéz lenne kezelni és óriási pénzügyi támogatást igényelne az ECB-től, amit aligha adhat meg az európai jegybank. Az megegyezéshez talál közelebb vihet, hogy a keddi hírek szerint javaslatcsomagokkal lepték meg egymást a felek.

Közös javaslaton dolgozik Görögország számára Angela Merkel német kancellár, Christine Lagarde, az IMF igazgatója, Francois Hollande francia államfő, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Mario Draghi az Európai Központi Bank (ECB) elnöke - jelentette a Bloomberg és a Reuters kedden reggel. Az öt felső szintű vezető a német kancellárián találkozott hétfőn délután és kedd hajnalig tárgyaltak egymással. Miután Merkel távozott, hivatala csak annyi tájékoztatást adott, hogy intenzívebbé kell tenni a görögök és a donorok egyeztetéseit.

Technokrata szörnyeteg

Szakértők váratlan fordulatnak tartják, hogy Európa négy kiemelkedő vezetője az IMF első emberének társaságában igyekszik kimozdítani a holtpontról az athéni kormánnyal folyó tárgyalásokat. Várakozások szerint Angela Merkel főként ennek a problémának szenteli napjait az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport június 18-ai ülése előtt. Német lapértesülések szerint egy végső javaslat is készült a görögöknek.

További sajátossága a tárgyalásoknak, hogy Alekszisz Ciprasz állítólag sokkal szerényebb hangot üt meg, amikor Merkellel vagy Hollande-dal társalog telefonon, mint amilyen stílusban ekézte a donorokat a francia Le Monde-ban megjelent hét végi cikkében. Ebben egyebek mellett azt vizionálta, hogy ha a donorok kérésére csökkentenék a nyugdíjakat, illetve nem állítanák helyre a munkavállalók jogát a kollektív béralkukhoz, akkor megsemmisítenék a demokráciát Európában, és átalakítanák a kontinenst egy "technokrata rémséggé".

Színjátékok

A hazai választóknak szóló gesztusaira kedden délelőtt rátett még egy lapáttal: kijelentette, hogy benyújtottak egy reális tervet a görög válság kezelésére, amelynek elfogadása esetén megszűnhetne Európa megosztottsága. Nem várunk rájuk, hogy javasoljanak valamit, hanem Görögország kezdeményez - tette hozzá, megjegyezve: immáron csak partnereiken múlik "igazodnak-e a realitásokhoz" vagy sem.

Sok dokumentum cserélt gazdád az athéni hatóságok és az európai intézmények között, ami jó jel - reagált a görög kormányfő bejelentésére Annika Breidthardt, az Európai Bizottság szóvivője. A helyzet megoldására azonban még várni kell. A bizottság ugyanakkor nem erősítette meg, hogy megkapták Ciprasz-nyilatkozatban szereplő levelet. Az AFP-nek görög források azt mondták, hogy 46 oldalas füzetet - megállapodástervezetet - küldtek el Brüsszelbe.

A legfrissebb hír szerint Görögország hitelezői minden papírt maguk elé gyűjtve dolgoznak egy új javaslaton, amellyel meg elehetne törni a felek között hónapok óta tartó patthelyzetet. Nem csupán az egyezség tartalmát igyekeznek kidolgozni, hanem formai kérdésekkel is foglalkoznak. Az utóbbival kapcsolatos egyik lehetőség, hogy Merkel és Hollande nyújtaná át a megállapodási javaslatot Ciprasznak, azaz nem az EU, az IMF és az ECB tisztviselői írnák alá azt az athéni kormánnyal - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásból.

Venni vagy eladni?

Barátságtalan lépésnek érezhetik a görögök a JP Morgan Chase hét eleji húzását. Az amerikai bank, amely 2014 áprilisában segített Görögországnak abban, hogy állampapírokat bocsásson ki a nyílt kötvénypiacon, most azt ajánlotta ügyfeleinek, hogy adják el hosszabb futamidejű görög papírjaikat. Az indoklás szerint nő a veszélye annak, hogy Athén korlátozni fogja a görög bankokból kivonható tőke nagyságát.

A bank ügyfeleinek egy része bizonyára elmorzsolt néhány szitokszót a fogai között, mivel januárban, amikor Ciprasz hatalomra került, a JP Morgan még vételre ajánlotta ugyanezeket a kötvényeket és úgy vélte, hogy szerény hasznot hozhatnak vásárlóiknak. Bár azt tartjuk a legvalószínűbbnek, hogy létrejön valamiféle megállapodás Athén és a hitelezők között, indokolatlannak tartanánk, hogy erőteljes kockázatvállalásra biztassuk ügyfeleinket - indokolta pálfordulásukat Aditya Chordia a bank londoni elemzője.

Forrás: MTI/napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: