Újraírták a játékszabályokat Matolcsyék!

Az MNB korlátozza a kéthetes betét elhelyezését, és új három hónapos betéti instrumentumot vezet be, ösztönözve ezzel a bankokat az állampapír-vásárlásra - jelentette be a jegybank.


Az MNB monetáris tanácsának (MT) mai döntése alapján az önfinanszírozási program folytatása érdekében megújul a jegybanki eszköztár.

Az átalakítás központi elemeként 2015. szeptember 23-tól a jelenlegi kéthetes betét helyett a három hónapos lejáratú, fix kamatozású jegybanki betét lesz az MNB irányadó eszköze. A kéthetes betét része marad a jegybanki eszköztárnak, de a jövőben mennyiségi korlátozás mellett, aukciós technikával kerül meghirdetésre.

Mivel a három hónapos jegybanki betéttel szemben az állampapírok a szabályozói likviditás szempontjából sokkal attraktívabbak, ezért a bankok a jegybank helyett egyre nagyobb mértékben az államot fogják finanszírozni, növekvő állampapír-vásárlással, miközben a reálgazdaság hitelkínálata is növekedhet - véli az MT.

Az MNB 2014-ben hirdette meg az önfinanszírozási program,ot amely nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy 2014-ben és 2015 első negyedévében több mint 900 milliárd forinttal nőtt a bankok forint-állampapírállománya, valamint a magyar állam az elmúlt szűk másfél évben 3,5 milliárd euró értékben tudott lejáró devizaadósságot visszafizetni forintforrások bevonásával. Így az államadósság devizaaránya a 2014. márciusi több mint 42 százalékos szintről 2015 áprilisára 34 százalék közelébe csökkent. E program elsődleges célja mellett ugyanakkor elérte határait is.

A banki állampapír-kereslet további ösztönzése érdekében az MT erről döntött ma:

Az MNB irányadó eszköze 2015. szeptember 23-tól a három hónapos, fix kamatozású jegybanki betét lesz. Ezzel párhuzamosan a kéthetes jegybanki betét likviditáskezelési eszközként az eszköztár része marad 2015. szeptember 23-át követően is, de az eszköz mennyiségi korlátozás mellett, aukción lesz értékesítve.

- A tanács tudomásul vette, hogy előterjesztés készül az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsnak a likviditásfedezeti mutató (LCR - Liquidity Coverage Ratio) jelenlegi ütemezésnél gyorsabb emeléséről annak érdekében, hogy a meglévő nemzeti döntési hatáskör kihasználásával a nemzetközi előírásnál hamarabb, már 2016-ban 100 százalékra emelkedjen az LCR ráta.
- Az MNB folytatja a jegybanki kamatcsere (IRS) tendereket, amelyek támogatják a bankokat a kamatkockázat kezelésében, ösztönözve ezzel a bankok hosszabb futamidejű állampapírok iránti keresletét.
- A jegybanki várakozása az, hogy a mennyiségi korlátozás nyomán a kéthetes jegybanki betétállomány 2015 végére a jelenlegi 5000-5500 milliárd forintról 1000 milliárd forintra csökken. A kéthetes betéti állomány mennyiségi korlátozásának első lépésére 2015. szeptember 23-ától kerül sor, az állomány ezt követően fokozatosan, hétről-hétre csökken a kitűzött 1000 milliárd forintos szintre, amit az év végére ér majd el. A múltbeli tapasztalatok alapján a kéthetes betét 1000 milliárd forintos állománya képes biztosítani a biztonságos banki likviditásmenedzsment kereteit.

A tanács által meghatározott jegybanki alapkamat a három hónapos eszköz kamata lesz, az aukciós technikából adódóan a kéthetes eszköz kamata - a banki kereslet függvényében - piaci feltételek között alakul ki. A bankok állampapír-vásárlásának mértékét az LCR mutatónak való megfelelés fogja befolyásolni, hiszen a szabályozói likviditás szempontjából az állampapírok kedvezőbb besorolás alá esnek, mint az új 3 hónapos jegybanki betét.

A várakozás alapján az intézkedések együttesen érdemben elősegítik az állam devizaadósságának forintból történő refinanszírozását, hiszen a szigorú szabályozói likviditási előírásokhoz a bankok úgy tudnak alkalmazkodni, hogy az MNB helyett az államot finanszírozzák, növekvő állampapír-vásárlással vagy növelik a magánszektor hitelkínálatát. A program folytatását, az állam devizaadósságának csökkentését az MNB részéről a devizatartalék-megfelelés kiemelkedően kedvező szintje is támogatja, a devizatartalék-megfelelés a program megvalósítása következtében nem sérül. Az MNB hangsúlyozta: szorosan figyelemmel kíséri az eszköztár átalakításának bankrendszerre és a pénzpiaci folyamatokra gyakorolt hatásait, és minden rendelkezésére álló eszközzel kész reagálni a nem szándékolt hatások ellensúlyozása érdekében.

Forrás: MTI/napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: