13 csalás elleni ügyet vizsgáltak

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megalakulása óta a tavalyi évben kapta a legtöbb, összesen 1417 esetleges csalásra vonatkozó bejelentést. Magyarországon 2014-ben 13 vizsgálatot folytatott a hivatal.


Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megalakulása óta tavaly kapta a legtöbb, összesen 1417, esetleges csalásra vonatkozó bejelentést. A beérkezett információk nagyobb száma nem feltétlenül jelenti azt, hogy Európában nőtt volna a csalások száma, sokkal inkább árulkodik a polgárok, az intézmények és egyéb partnerek által az OLAF vizsgálati képességeibe vetett megnövekedett bizalomról - derül ki a kedden nyilvánosságra hozott jelentésből.

A beérkező információk mennyiségének növekedése ellenére az OLAF-nak továbbra is sikerült átlagosan 2 hónap alatt kiértékelnie ezeket az információkat az arra vonatkozó döntés meghozatala előtt, hogy egy adott ügyben induljon-e vizsgálat vagy sem. Az elmúlt három év alatt az OLAF az előző évekhez képest 70 százalékkal csökkentette a kiválasztási szakasz időtartamát.

Az csalás elleni hivatal összesen 234 esetben indított vizsgálatot, azaz a hivatal átlagosan 60 százalékkal több vizsgálatot indít jelenleg, mint a 2012-ben történt átszervezése előtt. 250 vizsgálat zárult le, ezek átlagos időtartama 21 hónapra csökkent, ami a legrövidebb átlagos időtartam az elmúlt öt évben. A jelentés szerint a vizsgálatok hatékonyabb lefolytatásának köszönhetően az OLAF elé kerülő ügyek nagyobb valószínűséggel járnak kézzelfogható gyakorlati eredménnyel.

Az uniós csalás elleni hivatal 397 ajánlást bocsátott ki pénzügyi, igazságügyi, igazgatási vagy fegyelmi intézkedés illetékes hatóságok általi meghozatala érdekében, ami ötéves rekordnak számít - derül ki a hivatal közleményéből. Magyarországon 2014-ben a hivatal 13 vizsgálatot folytatott, melyek során a teljes egészében vagy részben nemzeti vagy regionális szinten kezelt uniós források felhasználását vizsgálta, 2007 és 2014 között hazánkra vonatkozóan 13 igazságügyi ajánlás készült.

A testület emellett 2014-ben 901 millió euró uniós költségvetésbe történő visszafizettetésére tett javaslatot, ami az elmúlt öt évben a legnagyobb összegnek felel meg. A közlemény szerint ezek a források várhatóan fokozatosan visszakerülnek az uniós költségvetésbe így segítve a többi projekt finanszírozását.

Forrás: MTI/napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: