Pünkösdre megérkeztek a Székely Csillagok

Szép Pünkösd ünnepére, megjelent a székelyudvarhelyi Balázs Árpád „Székely Csillagok” című sport témájú könyve, a  Magyar Birkózó Szövetség támogatásával. 
Fotó: Pólus Online
A kötet öt kiváló székely sportember életútját mutatja be, mind az öten birkózók voltak. Példás életük megérdemli, hogy az emberek és a sportvilág megőrizze emlékezetében.

A 100 oldalas könyv, sok eredeti, eddig ismeretlen történetet tartalmaz – 150 fényképpel, Tamási Áron két írását sem nélkülözve, amely Keresztes Lajosról és Ambrus Pálról szól. Ez utóbbi teljesen ismeretlen szülőföldjén, pedig nagy érdemei vannak.

A marosvásárhelyi Simon László, hiába az egyetlen szabadfogású világbajnoka Romániának, még sportcsarnokot sem lehet elnevezni róla szülővárosában.

A könyv célja népszerűsíteni a székely birkózókat, jó példaként mutatni be a nagyközönségnek.

A kötet több éves gyűjtő és kutatómunka eredménye.

Öt székely, öt életút, öt példakép, róluk szól a könyv. Első alkalom, hogy részletes életrajz kerül a sportbarátok kezébe, olyan birkózókról, akik egykor dicsőséget szereztek a magyar hazának és a székely nemzetnek, de valahogy nevük majdnem feledésbe merült. 
Fotó: facebook
Ébredezik a székely öntudat, fiataljaink olyan példaképeket keresnek, akiktől érdemes tanulni. Ezeknek a példaképeknek a felismerése és elismerése hiánycikk mostanában.

Ezt a hiányt hivatott pótolni Balázs Árpád „Székely Csillagok” című könyve, mely jó szolgálatot tesz úgy a jelen a mint a most felnövekvő generáció számára.

A Magyar Birkózó Szövetség jó szolgálatot tett a könyv támogatásával, amely egyben jelzi, hogy a nemzet határai nem minden esetben esnek egybe az országhatárokkal, s a székelyföldi sportélet külön színfoltja a magyar sporttörténelemnek.

A szerző korábban megjelent könyvei:
- A bajnok (Lőrincz Márton élete)
- Keresztes Lajos, Alsófalva olimpikonja
- Székelyek, birkózók, erős emberek
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: