Az MNB ismét 200 milliárd forint értékű ügyletet kötött

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb sikeres finomhangoló kamatcsere (swap) -tendert tartott hétfőn, amelyen az eddigi tenderekhez hasonlóan 200 milliárd forint értékű ügyletet kötött a hitelintézetekkel.
A jegybank a honlapján közölte, hogy hétfőn megtartotta harmadik forintlikviditást nyújtó devizaswap tenderét, amelyen a 650 millió euró (201 milliárd forint) felajánlott mennyiségre 1,15 milliárd euró (355 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swap-tenderen 9 bank vett részt. 

A hétfői swaptender értéknapja és mennyisége megegyezik az MNB október 17-i tenderén allokált swapok lejáratának értéknapjával és mennyiségével, azaz az MNB a hétfői ügyletekkel fenntartja a finomhangoló jegybanki swapok által biztosított 400 milliárd forint többletlikviditást a bankrendszerben.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - olvasható a jegybank honlapján.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: