Csehországban is egyre többen dolgoznak

Októberben öt százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta Csehországban. Szeptemberben ez a mutató 5,2 százalék volt - közölte Katerina Sadílková, a cseh munkaügyi hivatal vezérigazgatója kedden Prágában. 
A regisztrált munkanélküliek száma októberben 366 244 volt, ami 2008 decembere óta a legalacsonyabb. A szabad munkahelyek száma 139 ezer volt, ami 2007 októbere óta a legmagasabb. 

Elemzők szerint a munkanélküliségi ráta pozitív alakulását elsősorban a gazdaság növekvő teljesítménye befolyásolja. Egy éve, 2015 októberében, a munkanélküliség 5,9 százalékos volt és 64 ezerrel többen voltak munka nélkül, mint jelenleg.

Piaci elemzők szerint várható, hogy a szezonális munkák befejeztével a munkanélküliségi ráta stagnálni fog - mondta Katerina Sadílková, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója újságíróknak sajtótájékoztatón. A munkanélküliek átlagos életkora 42 év, jegyezte meg.

A legjobb  helyzetben továbbra is a nyugat-csehországi Pilseni régió van, ahol a munkanélküliség 3,4 százalékos, Prágában, a Královohradecky és a Pardubicei régióban pedig 3,6 százalékos. A legrosszabb helyzetben az észak-csehországi Ústí régió van 7,8 százalékos munkanélküliséggel. Szeptemberhez képest ebben a régióban 0,3 százalékkal javult a helyzet. 

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: