Eredményesen gazdálkodott az államháztartás tavaly

A fegyelmezett költségvetési politikának köszönhetően hatékony, eredményes és a jogszabályoknak megfelelő gazdálkodás jellemezte tavaly az államháztartást - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel arra reagálva, hogy az Országgyűlés kedden jóváhagyta a 2015. évi zárszámadást.
Az NGM kiemelte: a kiszámíthatóságot és a stabilitást célzó intézkedések eredményeként mérséklődött az ország pénzügyi sérülékenysége, amit a nemzetközi szervezetek és a piaci befektetők után már mind a három nagy hitelminősítő elismer.

A tavalyi évre vonatkozó legfőbb makrogazdasági mutatók rendre kedvezően alakultak. Az uniós módszertan szerinti hiány a 2,4 százalékos hiánycélnál sokkal alacsonyabb, a GDP 1,6 százaléka lett, a maastrichti államadósság pedig a GDP 74,7 százalékára csökkent. A gazdasági növekedés a tervezett 2,5 százalékkal szemben 3,1 százalékot ért el, meghaladva ezzel az uniós országok gazdaságának átlagos bővülését - olvasható a közleményben.

A tárca álláspontja szerint e mutatók mögött főként a reálgazdasági folyamatok húzódtak meg, amelyek eredményeként az év egészében 2,7 százalékkal nőtt a foglalkoztatás, és ezzel párhuzamosan 4,3 százalékkal emelkedtek a reálbérek. Ezáltal több pénz maradt a családoknál, ami az alacsony inflációs környezetben még inkább serkentette a fogyasztást. Emellett a vállalkozások erősödése nagyban hozzájárult a hazai export 7,7 százalékos növekedéséhez. Mindezt érdemben támogatták azon kormányzati intézkedések - adókedvezmények, a devizahitelek kivezetése, az uniós források hatékony elosztása, az online pénztárgépek és az ekáer -, amelyek nyomán a költségvetési bevételek úgy tudtak emelkedni, hogy az senkinek sem jelentett többlet adóterhet.

Az NGM arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány 2010 óta minden évben olyan költségvetést hajthat végre, amely szem előtt tartja az ország hosszú távú fejlődésének megteremtését, egyúttal támogatja a magyar családokat és serkenti a gazdasági növekedést. Többek között ezt ismerte el immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő szervezet azzal, hogy ismét befektetésre ajánlott kategóriába emelte hazánkat - tették hozzá.

A foglalkoztatás további bővítése, a fenntartható állami nyugdíjrendszer, az időskori ellátások értékállóságának biztosítása, a lakosság és az önkormányzatok jövőbeli eladósodottságának megakadályozása változatlanul fontos kormányzati prioritások az elkövetkezendő időszakra - szögezték le a közleményben.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: