Csökkent Németország külkereskedelmi többlete szeptemberben

Csökkent Németország külkereskedelmi többlete szeptemberben, az export a vártnál kisebb, az import viszont nagyobb ütemben esett vissza.
A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden közzétett előzetes adatai szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 0,7 százalékkal, 100,5 milliárd euróra, míg a behozatalé 0,5 százalékkal, 79,2 milliárd euróra csökkent, így a kereskedelmi mérleg többlete 21,3 milliárd eurót tett ki.

Elemzők arra számítottak, hogy az export értéke 0,85 százalékkal, az importé pedig 0,2 százalékkal esik vissza szeptemberben, miután augusztusban a kivitel értéke 3,4 százalékkal, a behozatalé pedig 1,9 százalékkal növekedett. 

A kiigazítatlan adatok szerint az idei év kilencedik hónapjában Németország 106,4 milliárd euró értékben exportált és 82,0 milliárd euró értékben importált javakat. Tavaly szeptemberhez képest az export értéke 0,9 százalékkal nőtt, a behozataláé viszont 1,4 százalékkal csökkent. A kereskedelmi mérleg 24,4 milliárd eurós többlettel zárt az előző havi 19,9 milliárd euró után. Tavaly szeptemberben 22,3 milliárd euró volt a szufficit.

A folyó fizetési mérleg egyenlege 24,2 milliárd eurós többletet mutatott szeptemberben az előző havi 17,4 milliárd euró után. Tavaly szeptemberben 25,8 milliárd eurót tett ki a többlet.

Az idei első kilenc hónap végén a német külkereskedelmi mérleg aktívuma 192,9 milliárd eurót tett ki, a folyó fizetési mérlegben pedig 198 milliárd eurós többlet alakult ki.

Az Európai Unió tagállamaiba szeptemberben 2,3 százalékkal exportált többet Németország az egy évvel korábbinál, míg importja 0,3 százalékkal csökkent. Németország euróövezeti exportja 2,3 százalékkal nőtt, az euróövezeten kívüli uniós tagállamokba pedig 2,2 százalékkal exportált többet, mint egy évvel korábban. Az Európai Unión kívüli export 1,0 százalékkal csökkent éves bázison.

Az euróövezeti országokból az import 2,2 százalékos csökkenést, az euróövezeten kívüli uniós tagállamokból viszont 3,8 százalékos növekedést mutatott. Unión kívüli országokból 3,6 százalékkal mérséklődött a német import értéke.

Az első negyedévben 0,7 százalékkal, a másodikban pedig 0,4 százalékkal növekedett a német gazdaság. A kedden közzétett adatok - az ipari termelés vártnál erősebb visszaesése a külkereskedelmi többlet csökkenésével párosulva - megtépázták azokat a várakozásokat, hogy a legnagyobb európai gazdaság erős évzárás előtt áll. 

A kormány arra számít, hogy idén 1,8 százalékkal - az utóbbi öt év legnagyobb mértékében - gyarapodik a hazai össztermék a belső fogyasztás bővülésének, az építőipar fellendülésének és a bevándorlókra költött állami kiadások emelkedésének köszönhetően.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: