Jól teljesítenek az áramkereskedők

Jól teljesítenek a magyarországi áramkereskedők, a villamos energia nagykereskedelmi árának csökkenése megjelent a vállalkozásoknak adott ajánlataikban, így többen vásároltak áramot a szabad piacról, és nőtt a fogyasztásuk is - hangzott el a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (Meksz) hétfői budapesti sajtóbeszélgetésén.
Felsmann Balázs, a szervezet elnöke elmondta, az utóbbi három évben jelentősen csökkent a villamos energia nagykereskedelmi ára Európában, ennek egyik legfőbb oka a megújuló energiák egyre erőteljesebb bekapcsolása az áramtermelésbe. Hozzátette: csökkentek magyarországi árak is.

Kifejtette, Magyarországon 2016-ra a szabadpiaci villamosenergia-díjak az egyetemes szolgáltatás áraival egy szintre, illetve az alá kerültek. Az áramszámla energiadíjon túli, például hálózati és egyéb díjtételeit ugyanakkor döntően a versenypiaci fogyasztók viselik.

Az egyetemes szolgáltatás kedvezményes árakat biztosít a lakossági fogyasztóknak, az egyetemes szolgáltatásra jogosult kisvállalkozások és közintézmények döntő többsége viszont az elmúlt években átlépett a versenypiacra, mert ott kedvezőbb ajánlatokat kaptak - hívta fel a figyelmet a Meksz elnöke.

További jelentős csökkenést a nagykereskedelmi, illetve a végfogyasztói villamosenergia-árakban nem vár a szövetség. Felsmann Balázs a következő egy évben kivárásra számít, egyebek mellett azért, mert a piac az új amerikai irány kialakulását figyeli.

A földgázpiaci helyzetre kitérve a szervezet elnöke elmondta: az elmúlt három évben a gáz nagykereskedelmi ára is csökkent, de a hazai gázpiacon a korábbi nyomott árak nem adják meg ugyanazt a mozgásteret a szabadpiaci gázkereskedőknek, mint az árampiaciaknak.

Az egyetemes szolgáltatásban fogyasztott gáz mennyisége, illetve az egyetemes szolgáltatásban gázt beszerző kisvállalkozások aránya kissé nőtt, míg a szabadpiaci fejlődés megtorpant - jelezte.

MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: