Méltányos önszabályozást javasol az FM a tejágazatban

Szolidaritáson alapuló, méltányos önszabályozást javasol a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a tejágazat valamennyi résztvevőjének - mondta Fazekas Sándor miniszter a tejágazat piaci helyzetének áttekintésére és rendezésére összehívott szakmai fórumot követően hétfőn Budapesten.
A minisztérium tájékoztatása szerint a tejágazat a magyar mezőgazdaság meghatározó ágazata, a tárca számára kiemelt fontosságú. Szintén fontos az FM számára, hogy a belföldi tulajdonban levő ágazat Magyarországon, magyar munkaerő közreműködésével továbbra is egészséges és jó minőségű tej- és tejtermékekkel lássa el a hazai lakosságot - szögezte le Fazekas Sándor.

A szaktárca a szarvasmarhatartást és a tejágazatot továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti, a piaci viszonyok rendezésében a termelők pártján áll. A kormányzat az utóbbi években az ágazatnak rekordnagyságú, több milliárd forintra rúgó támogatást adott, a termelők piaci alkupozícióinak erősítéséhez és érvényesítéséhez továbbra is maximális erkölcsi támogatást nyújt.

A tanácskozáson szintén résztvevő Czerván György államtitkár elmondta: kiemelt agrárkormányzati cél, hogy a piaci helyzet konszolidációját követően a termelés növekedjen, a magyar tej és tejtermékek pozíciója a hazai és külpiacokon egyaránt erősödjön.

A minisztérium és a kormányzat ennek érdekében minden lehetséges, a tejpiacra hatást gyakorló anyagi és szakpolitikai eszközt mozgósított.

A tárca szerint kiemelt feladat a feldolgozóipar fejlesztése, amelynek keretében a kis- és középvállalkozások számára elsősorban az európai uniós forrásokból - így a Vidékfejlesztési programból (Vp) és a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) - nyílik lehetőség. A nagyvállalatnak minősülő tejfeldolgozók a kormány nemzeti költségvetési forrásból biztosított fejlesztési támogatásait vehetik igénybe.

A minisztérium szerint a tejpiacon az utóbbi fél évben bíztató folyamatok mutatkoznak, ugyanakkor a felvásárlási árak csak lassan növekednek. Célkitűzés, hogy a termelőknek, feldolgozóknak és a kereskedőknek is méltányos jövedelmet termeljen az ágazat, ezért javasolja a szaktárca az önszabályozási eszközök alkalmazását - tartalmazza a közlemény.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: