Megváltoztatják a világot a drónok

A legtöbb ember a drónozókat olyan őrült tudósokkal azonosítja, akik a hátsó kertben bütykölnek egész nap - áll a Techcrunch cikkében.
A technológiai áttöréseknek köszönhetően – beleértve ebbe a hosszabb és biztonságosabb repülést – a drónok már nem csak a katonai és fogyasztói piacon vannak jelen, hanem kezdenek a vállalati szférába is beszivárogni. A PwC előrejelzése szerint a feltörekvő globális piac drónnal kapcsolatos üzletei meghaladják a 127 milliárd dollárt.

Érdekli, mi a globális piacok reakciója a választás után? Itt a Trump-hatás!

Egyre népszerűbbek

A DJI utat tört a műszaki innovációnak népszerű Phantom drónjaival. A legújabb modellek már gyro-stabilizációs képességgel vannak ellátva, a repülési időt pedig megtriplázta a pár évvel ezelőttihez képest. A legdrágább darab olyan 450 ezer forint körül mozog.

Egyszerűen fogalmazva a költségek és a hardver eljutottak egy olyan pontra, ahol a drónokat már bátran be lehet vetni a legtöbb vállalkozásban. Mivel ma még Magyarországon nincsen konkrét szabályozás, és az engedélyek kérései közben elvesznénk a bürokrácia útvesztőiben, így a legtöbben nem is foglalkoznak a papírok kikérésével.

Széles körű felhasználás

Rengeteg felhasználási formája lehet a drónoknak. Az Intel nemrég mutattat be az ipari felhasználásra szánt drónját, amit építkezésekre és helyszíni ellenőrzésekre lehet használni. Az olaj és gáz vállalatok a telepek biztonsági ellenőrzésére és karbantartásra használhatják, míg például az Amazon a drónnal való szállítás mellett kötelezte el magát.
A Seed vállalat marketing céljából drónokat adott a farmereknek, és kiképezték őket a használatukra, így feltérképezhetik növényeiket. A UPS például drónokat használ a gyógyszerek szállítására egy Bostonhoz közeli szigetre. Vagy van olyan cég is, amely Mexikó egy autópályáját figyeli drónnal, hogy hol van szükség javításra, mivel a műholdak felbontása nem elég nagy, a drónokkal pedig mindössze egy napba tellett a feltérképezése. Van, ahol pedig a biztosítók használják kárfelmérésre.

Változik a piac

Az új vállalati drónpiac megteremtette egy ökoszisztéma szükségességét a támogatás miatt. A drón-vállalkozók a cégekkel szoros együttműködésben dolgoznak. Manapság már vannak kifejezetten drónpilóták, akiket igénybe lehet venni, így nem kell a saját alkalmazottunk épségét kockáztatni. A drónszakemberek elengedhetetlenek lesznek a vállalati drónpiacon.

Az olyan korai cégek, mint a DJI, nem voltak készek a nagyvállalatokra. Ezért a cégek már nem csak saját hardver, hanem szoftveres ökoszisztémát is kialakítottak. Újabban az olyan cégek érik el a legnagyobb fejlődést a drónpiacon, akik csak a szoftverfejlesztésre koncentrálnak.

A vállalati drónszoftverek következő hullámában van néhány ígéretes kategória. Ilyen amit a repülés kezeléséhez, és a viselkedés kezeléséhez fejlesztenek, valamint a valós idejű adatelemzés.

Ne tévesszük őket szem elől

A média szereti futurisztikus szerepben feltüntetni a drónokat. Bár nem irreális az elképzelés, azért még távol van az igazságtól. Arról viszont kevés szó esett eddig, hogy hány millió drón van használatban, és hogy ezzel mennyire megnyitották az utat a fejlődés előtt.

A drónoknak valódi hatásuk van számos iparágra, és csendben átalakítják a vállalatokat. Hamarosan látható lesz a változás.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: