A globalizációnak annyi

A globalizációnak rendkívül sok definíciója létezik, ám ha a gazdaság felől közelítjük meg a kérdést, akkor a szabadkereskedelem és a tőke szabad áramlása juthat eszünkbe, valamint az a folyamat, amely során a multik az olcsó munkaerőt kínáló országokba helyezik át gyártókapacitásukat. Ebben az értelemben véve, úgy tűnik, hogy a globalizációnak annyi.
A mind szabadabb kereskedelem, a tőke mind erőteljesebb nemzetközi, globális áramlása, valamint az olcsó, harmadik világbeli munkaerő mind nagyobb mértékű kiaknázása évtizedek óta jellemezték a globális gazdaságot és kereskedelmet. Ám a politikai folyamatok miatt úgy tűnik, hogy mindez a múlté.

A gazdasági válság, a Brexit és Trump megválasztása miatt a gazdaság és a kereskedelem globalizációja elkezdett stagnálni, miután egyik csapást szenvedte el a másik után. Sőt, az is lehetséges, hogy a folyamat megfordul.
A politikai folyamatok negatív hatással vannak a globalizációra"
– írta a Bridgewater két elemzője, Jason Rotenberg és Jeff Amato, a cég ügyfeleinek szóló tájékoztatójában, amely eljutott a Business Insider-hez is.

A Bridgewater az egyik legnagyobb hedge fund cég, amely mintegy 150 milliárd dollár fölött rendelkezik.
A globalizáció, a verseny és az internacionalizmus határozottan visszavonulóban van. Az infláció és a protekcionizmus ígérete egy olyan jövőt vetít előre, amely nem olyan kedves a pénzpiacok számára, mint a mennyiségi lazítás (quantitative easing – szerk.) és a defláció"
– mondta Crispin Odey, hedge fund manager.

Több európai szakértő is egyet ért ezzel a véleménnyel és szintén a globalizáció visszafordulásának trendjét látják a folyamatokban – legalábbis a gazdaság és a kereskedelem szempontjából. Nézzük, hogy miért.

Egyre kevesebb az export

Az exportált áruk és szolgáltatások globális mennyisége 20. és a 21. században végig növekedett – kivéve olyan rövid időszakokat, mint az első és a második világháború, valamint a nagy gazdasági világválság –, egészen 2008-ig. Azóta a globális export GDP-hez viszonyított mennyisége stagnál.
A politikai folyamatoktól függetlenül a kereskedelmi export és a tőkeáramlás mértéke gazdasági okokból is stagnálást mutat 2008 óta"
– áll Rotenberg és Amato elemzésében.

A globális kereskedelem 2008-ban tetőzött

A világ a második világháború vége óta globalizálódik. A jelenlegi számokat elnézve ez a folyamat kezd a visszájára fordulni – áll a Deutsche Bank egyik elemzésében.

A globális exportot a GDP százalékában mérve, az 2008-ban tetőzött, majd stagnált és az utóbbi két évben csökkenésnek indult.

Egyre népszerűtlenebbek a szabadkereskedelmi megállapodások

A globalizáció egyre népszerűtlenebbé válik az emberek körében, és ez meglátszik a különböző szabadkereskedelmi megállapodások kapcsán, mind gyakrabban megjelenő elítélő, kritikus véleményekben.
Az újonnan megkötött kereskedelmi megállapodások száma két évtizede nem látott mértékben csökkent – adta hírül a Deutsche Bank.

Dráguló munkaerő a fejlődő országokban

A globalizáció egyik hajtóereje a fejlődő országokban található, olcsó munkaerő volt. Számos nyugati óriáscég Ázsiába és Afrikába helyezte át termelőkapacitását, mivel szinte ingyen dolgoztak munkások – legalábbis az észak-amerikai és az európai bérekhez viszonyítva.
A fejlődő piacokon fellelhető, könnyen elérhető gyümölcsöket már leszedték a cégek. Ez részben igaz Kínára is, ahol az erős helyi valuta és a munkaerő felszökő ára miatt stagnál Kína részesedése a globális kereskedelemből"
– írják a Bridgewater elemzői.

Ezen kívül csökkent különbség a Kínában és a hazai terepen létre hozott termelőkapacitások felépítésének költségeit illetően.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: