Nem hallgatják meg Matolcsyt és Vukovich Gabriellát

A tervezettől eltérőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága nem hallgatta meg kedden sem Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, sem Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökét, miután meghallgatásukat kormánypárti képviselői javaslatra levették a napirendi pontok közül.
A meghívó szerint a jegybank és a KSH elnökét a bizottság a tavalyi költségvetéssel összefüggésben hallgatta volna meg, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat uniós tagállamok 2015. évi költségvetési hiány- és GDP-adataira vonatkozó közleményének tükrében.

A kormánypárti tagok azzal indokolták a napirend módosítására tett javaslatukat, hogy nem lezárt, eldöntött ügyről van szó. 

Ezt követően Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára ismertette a jövő évi költségvetési törvény módosítását, megismételve, hogy az nem érinti a büdzsé számait, sem a kormányzati szektor hiányát, sem az államadósság várható szintjét. A legjelentősebb változtatás az országgyűlés előtt lévő közbeszerzési törvény módosításával való összhang megteremtésére néhány közbeszerzési értékhatár módosítása - mondta.
A bizottság elutasította Szabó Tímea (független) képviselő önálló indítványát, amelyben 50 milliárd forintos átcsoportosítást javasolt a jövő évi költségvetésben a gyermekvédelem megerősítésére, béremelésre, szakképzésre, hogy, mint indokolta, megelőzzék a bicskei gyermekotthonhoz hasonló tragédiákat. Elmondta, a KSH szerint tavaly 23 ezer gyermeket emeltek ki családjából, nem bántalmazás, hanem elégtelen körülmények miatt. Havi ellátásuk fejenként 200 ezer forintba kerül az államnak, ezért Szabó Tímea képviselő szerint pártokon felül álló érek, és költségvetési szempontból is hatékonyabb, ha megerősítik a gyermekvédelem rendszerét és a gyermekek családon belül maradását.

A bizottság 3 igen és 10 nem szavazattal elvetette az indítványt. 

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: