Tovább nőtt az orosz bankszektor profitja

Az orosz bankszektor nyeresége fokozatosan emelkedik az év eleje óta.
Az első tíz hónapban az adózott eredmény 714 milliárd rubel (1 rubel=4,35 forint) volt, ez négyszerese az egy évvel korábbinak - áll az orosz jegybank keddi közleményében.

Az első három hónapban az együttes profit 100 milliárd rubelt, a félévi pedig 360 milliárd rubelt tett ki. 

Az orosz bankok tavalyi adózott eredménye 67 százalékkal 192 milliárd rubelre csökkent a 2014. évi 589 milliárd rubelről. Az eredményromlás mögött az orosz GDP 3,7 százalékos esése állt, az orosz kormány azonban az idén csk minimális GDP-csökkenéssel számol.

Az idén az első negyedévben a GDP 1,2 százalékkal, a második negyedévben 0,6 százalékkal, a harmadik negyedévben pedig 0,4 százalékkal zsugorodott. A gazdaságfejlesztési minisztérium várakozása szerint a folyó negyedévben a GDP már minimális növekedést mutat majd.

Az orosz kormány jövőre 1 százalékos gazdasági növekedést vár. Október végén stabilra javította az addigi negatívról az orosz bankrendszer kilátását a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az orosz gazdaság kilábalása várhatóan a bankszektorra is kedvező hatással lesz.

A Moody's előrejelzése szerint az orosz hazai össztermék az idén 1 százalékkal csökken, jövőre pedig növekedésnek indul az olajárak stabilizációja és az erőteljes kormányzati növekedésösztönzés hatására.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: