Őrült akciók: kezdje el Ön is az ünnepi bevásárlást november 25-én

A Black Friday az Egyesült Államokban a hálaadást követő péntek elnevezése, s a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete.
Mivel Amerikában a hálaadás napja november negyedik csütörtöke, a Fekete Péntek is a változó dátumú „ünnepek” közé tartozik, november 23–29. közé, idén 25-re esik. Az óriási kedvezmények napja Magyarországon még viszonylag friss kezdeményezés, de idén már várhatóan sok kereskedőnél találkozhatunk az akció kapcsán jelentős árengedménnyel.

Bosszúságból nyereség lett

A Black Friday elnevezést Philadelphiából eredeztetik, ahol 1961-ben a helyi rendőrség emlegette így az ünnepi bevásárlás kezdetét azokra a hatalmas forgalmi dugókra utalva, amelyek ezen a napon megkeserítették az életüket.

Más források szerint viszont valójában a könyvelők körében használt kifejezés került jelzőként a köztudatba. A számviteli könyvekben ugyanis a nyereséges napokat feketével jelölték, a veszteségeket pedig pirossal. Márpedig ez a péntek mindig nyereséges volt, ezért hívták Fekete Pénteknek.

Sorban állnak a vevők

Amerikában a Fekete Pénteken sok kereskedő szokatlanul korán nyit, s rendkívül alacsony (akár önköltség alatti) árakat szabnak, hogy a vásárlókat a boltjaikba csábítsák.

A városokban megszokott a nagy leértékeléssel nyitó üzletek előtt órák hosszat várakozó emberek sora, s nem ritkák a szédületes tömegjelenetek sem, mivel a legvonzóbb termékekből sok esetben csak néhány darab van egy-egy üzletben.
Otthonról, kényelmesen

Vannak persze olyanok, akiket elriaszt, hogy a rendkívüli akciók a vásárlók hatalmas tömegeit vonzzák Fekete Pénteken az üzletekbe. Számukra viszont ott az utóbbi években egyre népszerűbb és elterjedtebb online vásárlás, ami nem csak a kényelem szempontjából tökéletes megoldás. A webáruházak ugyanis a Black Friday alkalmából talán még a hagyományos üzleteknél is nagyobb kedvezményekkel várják a vevőket, megrendelőket.

Szabadnapot vesznek ki

A Fekete Pénteket ugyan „szülőhazájában" nem nyilvánították hivatalos ünnepnappá, de nagyon sokan vannak (a kereskedelemben és a bankszektorban dolgozók kivételével), akik ilyenkor szabadságot vesznek ki. A nagyobb áruházláncok pedig gyakran 0 órától éjfélig tartanak nyitva.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: