Szeptemberben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Szeptemberben az euróövezetben és az EU-ban egyaránt csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest, éves összevetésben azonban nőtt a forgalom - közölte hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. 
Az euróövezet 19 és az Európai Unió 28 tagállamában átlagosan 0,2 százalékkal csökkent szezonális és naptári kiigazítással a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az előző havihoz képest. Az előző hónapban, augusztusban az euróövezetben 0,2 százalék, az EU-ban 0,1 százalék volt a havi csökkenés.  A 2015 szeptemberivel összevetve az euróövezetben 1,1 százalékkal, az Európai Unióban 2,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom. 

A legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal Portugáliában csökkent havi összevetésben a forgalom a kilencedik hónapban. Szlovéniában a havi csökkenés 1,7 százalékos, Németországban 1,4 százalékos volt.

A legnagyobb havi növekedés Észtországban volt, 1,5 százalékos. Finnországban 1,1 százalékkal, Dániában és Lengyelországban 0,7 százalékkal, Magyarországon 0,6 százalékkal nőtt szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest.
 

A legnagyobb éves növekedés Luxembourgban volt, 15,2 százalékos. Romániában 9,7 százalékkal, Lengyelországban 8,6 százalékkal, Litvániában 7,6 százalékkal, Magyarországon az Eurostat szerint is 5,1 százalékkal nőtt szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest.

MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: