Téli gépszemle az M5 Autópálya üzemmérnökségén

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az AWAY ITE Zrt. téli üzemeltetésre felkészített karbantartó flottával és rendszeres útellenőri szolgálattal felkészült a téli időjárásra. A balástyai autópálya mérnökségen tartott téli gépszemlén ismertették a téli üzemeltetési feladatokat és bemutatták a téli gépparkot.
Az autópálya kezelő hagyományos téli gépszemléjén Pásti Balázs vezérigazgató köszöntötte a vendégeket, majd Taskovics Attila, az A-WAY ITE Zrt. üzemeltetési igazgatója tartott előadást a téli üzemeltetésre való felkészülésről. Az autópálya téli felkészítésén túl ismertették a téli üzemeltetés során alkalmazott gépek, adapterek előkészítését, majd hasznos téli közlekedési tanácsokkal látták el a közlekedőket. Ezt követően bemutatták a készenlétben álló többfunkciós gépparkot.

A 156,6 km hosszú autópálya szakasz üzemeltetését három üzemmérnökség – az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai – és speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével látják el. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját, kettős rendeltetésű gépjármű, továbbá hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas Unimog, három rakodó- és szükség szerint további bérelt gépjárművek bevonásával látják el.

A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az üzemeltető fokozottan figyeli és ellenőrzi az autópálya állapotát. Rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként vizsgálják az autópálya állapotát. A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszer üzemel, mely a csomópontokban folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárás adatokat, az Országos Meteorológiai Szolgálat műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatai pedig akár 15 perces frissítéssel is lekérhetők. Az utazók biztonságát a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonok is biztosítják. 

A balesetmentes közlekedés mindezzel együtt az utazók magatartásától és a gépjárművek felkészültségétől is függ. A biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében érdemes mielőbb átvizsgálni és téliesíteni a gépjárművet. 

Indulás előtt ellenőrizzék az Utinform és az AKA Zrt. honlapján található interaktív térkép útinformációit, utazás közben pedig ügyeljenek a követési távolság és a közlekedési szabályok betartására. 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: